Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οριστική η αναβολή για του χρόνου

Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ

Σε αναζήτηση της καταλληλότερης ημερομηνίας...

Την Τρίτη 24 Μαρτίου ΔΟΕ και Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 συναποφάσισαν την αναβολή, υπό την απειλή της επιδημίας του κορωνοϊού, της διοργάνωσης και της μεταφοράς της την επόμενη χρονιά, αλλά «όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει:

«Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Άμπε Σίνζο είχαν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν για τις συνεχείς εναλλαγές στο περιβάλλον του κορωνοϊού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μόρι Γιοσίκο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Χασιμότο Σέικο, ο κυβερνήτης του Τόκιο Κόικε Γιουρίκο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντε Κέπερ και ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντουμπί.

Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και το πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες ζωές, όπως και την επίδραση που έχει στην προετοιμασία των αθλητών για τους αγώνες. Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο άνδρες εξήραν το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020 και επισήμαναν την πρόοδο που υπάρχει στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όμως η δίχως προηγούμενο και απρόβλεπτη διάδοση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται. Χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Με τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν για μια ημερομηνία μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων όσων συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μπορούσαν να είναι φάρος ελπίδας για τον κόσμο σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο και η ολυμπιακή φλόγα να αποτελέσει το φως στο τέλος του τούνελ όπου βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Για τον λόγο αυτό η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020.

Το «πράσινο φως»...

Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Τόμας Μπαχ περίμενε να κάνουν οι Ιάπωνες το πρώτο βήμα για την αναβολή των αγώνων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, και με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, η ΔΟΕ θα είχε μεγάλες οικονομικές συνέπειες αν οι διοργανωτές πήγαιναν στα διεθνή δικαστήρια. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ζήτησε από τη ΔΟΕ να πάρει απόφαση για την αναβολή «το συντομότερο δυνατό» άναψε το «πράσινο φως» για την αναβολή των αγώνων.

Την άνοιξη...

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους Ιάπωνες είναι το επιπλέον κόστος της διοργάνωσης, αφού οι χιλιάδες που εργάζονται γι’ αυτήν θα συνεχίσουν να πληρώνονται και μετά το καλοκαίρι του 2020, χωρίς τα έσοδα να είναι περισσότερα. Γι’ αυτό και η αρχική ιαπωνική πρόταση ήταν να αναβληθούν για το τέλος του χρόνου, αλλά τελικά οι Ιάπωνες συμφώνησαν να γίνουν όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, πιέζοντας να διεξαχθούν όσο το δυνατό νωρίτερα, δηλαδή την άνοιξη του 2021, κάτι που δεν απέκλεισε ο Τόμας Μπαχ σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη - συνέντευξη Τύπου. Εμπόδιο στο να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες την άνοιξη ίσως βάλουν τα μεγάλα τηλεοπτικά συμφέροντα, καθώς τον Μάιο διεξάγονται οι τελικοί του ΝΒΑ και των μεγάλων διασυλλογικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Από την άλλη, μεγάλο ρόλο στο θέμα της αναβολής έπαιξε η στάση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) που δέχθηκε να αλλάξει για αργότερα η ημερομηνία της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που ήταν να γίνει 6 - 15 Αυγούστου 2021 στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων θα κάνει άνω - κάτω το καλεντάρι όλων των αθλημάτων, ακόμη κι αν επιδημία του κορωνοϊού τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Σήμερα μάλιστα ο Τόμας Μπαχ θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών των 33 ολυμπιακών αθλημάτων, όπου από τη μία θα τους ζητήσει τη γνώμη τους για νέα ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κι από την άλλη την αναπροσαρμογή του προγράμματος των αγώνων τους.

"ΤΟΚΙΟ 2020ne”

Όσον αφορά στην ονομασία της διοργάνωσης, θα παραμείνει το «Τόκιο 2020» και δεν θα γίνει «Τόκιο 2021», αλλά θα προστεθούν δύο γράμματα στο λογότυπο, τα αγγλικά "n" και "e", που θα σχηματίζουν τη λέξη «0ne” («ένα») μαζί με το τελευταίο «μηδέν» από το 2020 και μ' αυτόν τον τρόπο («Τόκιο 2020ne”) θα παραπέμπουν στο 2021.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις