Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με μάσκα, απολυμάνσεις και χωρίς θεατές

Αγωνιστική επανεμφάνιση σε Ικαρία και Παλαιόχωρα του πολυπρωταθλητή Χρήστου Μπανίκα

Σκυτάλη από διαδικτυακές παρτίδες σε αγώνες διά ζώσης - Τα υγειονομικό πρωτόκολλα, παρότι κάποια μέτρα θα προκαλέσουν δυσανασχέτηση σε παίκτες, ανοίγουν τον δρόμο για διεξαγωγή εθνικών και διεθνών σκακιστικών αγώνων στη χώρα μας

Δημοσιοποιήθηκε το εγκεκριμένο από τη ΓΓΑ Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο της ΕΣΟ. Είναι εφαρμόσιμο, με κάποιες ίσως αυστηρές διατάξεις, με επισήμανση των σημαντικών στοιχείων και με σαφέστατες οδηγίες προς αγωνιζόμενους και διοργανωτές.

Ίσως το μόνο πολύ ενοχλητικό για τον σκακιστή να είναι η χρήση μάσκας προσώπου για πολλές ώρες. Σε άλλα αθλήματα, με έντονη σωματική δραστηριότητα, όπου η ταχύπνοια προκαλεί μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και εισπνοή βαθύτερα στους πνεύμονες, η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Στο πνευματικό άθλημα, το σκάκι, όπου δεν παρατηρείται ταχύπνοια σε καμία φάση της παρτίδας, θα μπορούσε να ήταν το μέτρο πιο ελαστικό. Ίσως με υποχρεωτική κάλυψη του στόματος, αλλά όχι και της μύτης (να μην θολώνουν και τα γυαλιά...).

Κάτι που χαλάει τις συνήθειες του σκακιστή είναι η απουσία αίθουσας αναλύσεων και η απαγόρευση παρακολούθησης άλλων συναντήσεων μετά τη λήξη της δικής του παρτίδας.

Τα άλλα μέτρα, όπως η απαίτηση διάθεσης 6 τ.μ. ανά σκακιέρα (2 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους), η απαγόρευση εισόδου σε θεατές και συνοδούς (εξαιρούνται οι συνοδοί ΑμεΑ), οι τακτικές απολυμάνσεις, καθώς και ο αυστηρός έλεγχος εισόδου θα αποτελούν πονοκέφαλο για τους διοργανωτές, αλλά μάλλον θα αισθάνονται καλύτερα οι παίκτες.

Τέλος, τα μέτρα υγιεινής και σχολαστικής καθαριότητας θα είναι ευχής έργο να καθιερωθούν και στη μετά τον κορωνοϊό εποχή. Το Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο της ΕΣΟ (https://www.chessfed.gr/), ενώ γενικές οδηγίες για ασφαλή άθληση υπάρχουν στις ειδικές σελίδες της ΓΓΑ (https://gga.gov.gr/).

Αν το τετράμηνο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο κυρίαρχο στοιχείο στο σκάκι ήταν οι διαδικτυακές διοργανώσεις, το τετράμηνο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο θα υπερτερούν εμφανέστατα οι αγώνες με φυσική παρουσία.

Η αρχή γίνεται με τα ανοιχτά διεθνή τουρνουά της Ικαρίας (10-16.7), της Παλαιόχωρας Χανίων (18-25.7), της Καβάλας (27.7-3.8) και, στα μέσα Αυγούστου, της Νίκαιας. Από τους πρώτους γκραν μετρ που δήλωσαν συμμετοχή σε Ικαρία και Παλαιόχωρα είναι ο πολυπρωταθλητής Χρ. Μπανίας (2599) και ο Ιταλός Ντέιβιντ (2526). Υψηλότερο ΕΛΟ στην Παλαιόχωρα έχει ο Γάλλος Λαγκάρντ (2655).

Στις 17 Αυγούστου αρχίζει στα Τρίκαλα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων – Νεανίδων μέχρι 20 ετών και θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο τα νεανικά μικρότερων ηλικιών, καθώς και μαθητικοί αγώνες. Το ενιαίο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου. Ασφαλώς, τις επόμενες ημέρες, θα προκηρυχθούν και άλλοι αγώνες σε όλη την Ελλάδα.

Το τέλος των διασυλλογικών;

Η Α΄ Εθνική θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, σε δύο ομίλους, με τόπους διεξαγωγής την Αθήνα (Νότιος) και τη Θεσσαλονίκη (Βόρειος). Θα θυμίζει περισσότερο ανοιχτό τουρνουά, αφού αναμένεται να συμμετάσχουν μέχρι και 100 ομάδες! Στον Νότιο Όμιλο υπολογίζεται ότι θα παίξουν οι 12 από τις 20 ομάδες που παρέμειναν πέρσι στην Α΄ Εθνική, καθώς και άλλες 40 ομάδες από τους ΠΟΑ Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Αιγαίου και Κρήτης. Στον Βόρειο Όμιλο αναμένεται να αγωνιστούν οι άλλες 8 ομάδες της Α΄ Εθνικής 2019, καθώς και 40 ομάδες από τους ΠΟΑ Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ιόνιων Νήσων - Ηπείρου.

Πρόκειται για λύση ανάγκης, με ομάδες που αδικούνται (πάσχισαν να ανέβουν ή να διατηρηθούν στην Α΄ Εθνική και τώρα εξισώνονται με θεωρητικά κατώτερες) και άλλες που ευνοούνται. Ως λύση ανάγκης, δεν θα μπορούσε να ικανοποιεί πολλούς.

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η πρόθεση για καθιέρωση ενός μεγάλου διασυλλογικού όπεν κάθε χρόνο στη θέση των ομαδικών πρωταθλημάτων όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα. Αυτό θα σημάνει το τέλος των διασυλλογικών...

Ξανά νικητής ο Κάρλσεν

Ο Νορβηγός Κάρλσεν νίκησε τον Αμερικανό Καρουάνα με 13,5-12,5 στον τελικό του διαδικτυακού Clutch Chess International και εισέπραξε το έπαθλο των 75.000 δολαρίων! Στα ημιτελικά ματς ο Καρουάνα νίκησε τον συμπατριώτη του Σο με 9,5-8,5 και ο Κάρλσεν τον Αρμένιο Αρονιάν με 12-6. Το τελικό ματς προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι δύο αντίπαλοι έχουν τους υψηλοτέρους βαθμούς αξιολόγησης στον κόσμο και επιπλέον είχαν βρεθεί αντίπαλοι στο ματς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2018. Είχε νικήσει και τότε ο Κάρλσεν (6-6 και 3-0 στο μπαράζ).

Κάρλσεν (Νορβηγία, 2881) – Καρουάνα (ΗΠΑ, 2773)

1.γ4 ε5 2.Ιγ3 Ιζ6 3.η3 Αβ4 4.ε4 Αxγ3 5.βxγ3 0-0 6.ζ3 β5 7.δ4 εxδ4 8.γxδ4 βxγ4 9.ε5 Ιδ5 10.Αxγ4 Αβ7 11.Ιθ3 δ6 12.0-0 Ιδ7 13.Πε1 δxε5 14.δxε5 Ι7β6 15.Αβ3 Βε7 16.ε6 ζxε6 17.Ιη5! Πζ6 18.Βγ2 Πη6? [18...η6 19.Αβ2 γ5]

19.Πxε6! Βxε6 [19...Πxε6 20.Βxθ7+] 20.Ιxε6 Πxε6 21.Αβ2 Παε8 22.Αδ4 Ρθ8 23.Βζ5 Αγ8 24.Βθ5 γ5 25.Αxγ5 Πε5 26.Βζ7 Αθ3 27.Αζ8 Πε1+ 28.Πxε1 Πxε1+ 29.Ρζ2! Πζ1+ 30.Ρε2! Ιγ3+ 31.Ρδ3! 1-0.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

* Στην 1η Διεθνή Διαδικτυακή Συνάντηση Χερσονήσου Κρήτης πήραν μέρος 52 σκακιστές και σκακίστριες. Νικητής αναδείχθηκε ο Αλ. Λευθεριώτης, υπερτερώντας στα κριτήρια με τους ισόβαθμους Λ. Καντιάν (Ιταλία) και Τ. Νγκουιέν (Τσεχία).

* Έντονη ελληνική παρουσία στους Διαδικτυακούς Μεσογειακούς Ομαδικούς Αγώνες τόσο σε κατάκτηση υψηλών θέσεων όσο και σε αριθμό παικτών (1η η Ελλάδα με 1.000 συμμετοχές!). Αναλυτικά στοιχεία στο https://www.facebook.com/chessfed/

* Στο διαδικτυακό διασυλλογικό της ΕΣΟ «Checkmate Coronavirus» διακρίθηκαν η μεικτή Ε.Σ. Θεσσαλονίκης – Ε.Σ. Καλαμαριάς, καθώς και οι ομάδες ΣΠΖ Κέρκυρας, Σ.Σ. Πολίχνης, Ευβοϊκή Ε.Σ., Σ.Ο. Ξάνθης, Σ.Ο. Λειβαδιάς, Σ.Ο. Λεύκιππος, Άρης Θεσσαλονίκης, Ν.Ο. Καλαμάτας και Σ.Ο. Αλίμου.

* Τελική κατάταξη στο World Stars Sharjah Online International: 1) Μαμεντιάροβ 7,5 σε 10, 2) Χαρικρίσνα 6,5, Βοϊτάζεκ 6, Καζιμτζάνοβ 5,5, Σάλεμ 3, Αμίν 1,5.

* Σε διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπευτικών ομάδων νέων κάτω των 16 ετών η Ουκρανία νίκησε το Ισραήλ με 229-84 και το Αζερμπαϊτζάν νίκησε την Ουκρανία με 162-82.

* Νέα σειρά διαδικτυακών διαλέξεων από τον γκραν μετρ Στ. Χαλκιά. Πληροφορίες: 6972991799, anemih@gmail.com.

* Η κορυφαία σκακίστρια Τζούντιθ Πόλγκαρ έλαβε τον τίτλο «Doctor Honoris Causa» από το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής της Βουδαπέστης. Η ίδια δήλωσε ότι το τιμητικό διδακτορικό είναι μια διάκριση για την ίδια καθώς και μια σημαντική στιγμή για το σκάκι, αφού αναγνωρίζεται ως άθλημα από ακόμα ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

kosmaskefalos@gmail.com

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις