Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΠΑΕ Πανιώνιος: Ένα άλλο μοντέλο είναι... εφικτό

Το μοντέλο διοίκησης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι άμοιρο ευθυνών για την κατάσταση που έχει περιέλθει. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που αποτελούν φάρο για το μέλλον και τις αναγκαιότητες που ήδη υπάρχουν και ταλανίζουν τόσες ομάδες

Το μοντέλο διοίκησης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι άμοιρο ευθυνών για την κατάσταση που έχει περιέλθει. Ευτυχώς, έστω και ως μειοψηφικές ακόμα "ανάσες ζωής", υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που αποτελούν φάρο για το μέλλον και τις αναγκαιότητες που ήδη υπάρχουν και ταλανίζουν τόσες ομάδες. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις αποτελεί ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος, που εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου βρίσκεται στα χέρια του Ερασιτέχνη Πανιωνίου και, πιο συγκεκριμένα, της "Πανιώνιας Κίνησης".

Μιλώντας με τον Πάνο Τσελέντη, μέλος της διοίκησης του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιες πτυχές ενός μοντέλου διακυβέρνησης των ΠΑΕ, που θα μπορούσε - αν εφαρμοζόταν ευρύτερα - να σημάνει μια διαφορετική εξέλιξη για το ποδόσφαιρό μας.

Η "Πανιώνια Κίνηση" διοικεί την ΠΑΕ Πανιώνιος από τον Σεπτέμβρη του 2011, λίγους μόλις μήνες μετά την παραχώρηση των μετοχών από τον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Κ. Τσακίρη, κατέχοντας το 78% των μετοχών. Η νέα, τότε, διοίκηση βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο χρέος που κυμαινόταν γύρω στα 14 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως τέθηκε ο στόχος του περιορισμού του χρέους. Έτσι, μειώθηκε κατά πολύ το "μπάτζετ" της ομάδας, καθώς και άλλα λειτουργικά έξοδα. Προωθήθηκαν αρκετοί νέοι ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα, ενώ επιλέχθηκε και ένας προπονητής με διάθεση να δουλέψει με νέα παιδιά και να εναρμονιστεί με το νέο μοντέλο που προώθησε η καινούργια διοίκηση της ομάδας.

Βασικός άξονας ήταν η αποκατάσταση της λογικής, δηλαδή να μπορούν τα έξοδα να καλύπτονται από τα έσοδα, σε αντίθεση με το "παράδοξο", που, για τον κ.Τσελέντη, επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή να λειτουργούν οι ΠΑΕ ασύστολα και χωρίς λογική, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να συσσωρεύουν μεγάλα χρέη. Παράλληλα, επιζητήθηκε επαφή με το Δημόσιο, όχι προς την κατεύθυνση κάποιας χαριστικής ρύθμισης, αλλά για τη σύναψη συμφωνίας για διακανονισμό που θα κάνει πιο προσιτές τις δόσεις που είναι προς καταβολή. Ζήτημα που οι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες παρέπεμπαν στην τρόικα και τις επιθυμίες της. Η διοίκηση του Πανιωνίου καθιέρωσε φτηνό εισιτήριο στους εντός έδρας αγώνες, θέσπισε εισιτήρια διαρκείας για άνεργους και πολύτεκνους, ενώ προώθησε και τη δημιουργία μαθητικής κερκίδας.

Ο κ. Τσελέντης θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει στους κύκλους του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου η συζήτηση γύρω από ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης των ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμης σημασίας ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός μπλοκ συνεργαζόμενων ομάδων, που θα ενστερνίζονται ένα διαφορετικό μοντέλο και που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, τόσο στον ελληνικό αθλητισμό, όσο και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα.

Ενδεικτικά, ανέφερε πως τον Ιούνιο θα διεξαχθεί συνάντηση με συλλόγους και προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, με ζητούμενα, τόσο την αναζήτηση των τρόπων για την απεμπλοκή από το παραδοσιακό μοντέλο του, ενός επενδυτή, όσο και την αλλαγή του νόμου, έτσι ώστε να είναι εφικτή συνθήκη η συμμετοχή Α.Σ. (Αθλητικών Σωματείων), δηλαδή ομάδων που δεν θα είναι ΠΑΕ, στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ο κ. Τσελέντης μας ενημέρωσε πως ήδη εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει επαφές της "Πανιώνιας Κίνησης" με διάφορα σωματεία (Μίλωνας, Απόλλωνας), αλλά και και πρόσωπα, όπως ο νομικός και μέλος της Ανεξάρτητης Ένωσης Φίλων ΑΕΚ, Βασίλης Καπετανόπουλος, για την προώθηση αυτής της πρότασης.

Σημαντική παράμετρος κρίνεται η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο όλο εγχείρημα. Ο κ. Τσελέντης ευελπιστεί πως η όλη κινητικότητα θα ευαισθητοποιήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, παρά τις δεδομένες δυσκολίες. Αυτές εστιάζονται στο "μούδιασμα" που υπάρχει εξαιτίας των Μνημονίων και των συνθηκών που προκαλούν, αλλά και της γενικευμένης απάθειας και δυσαρέσκειας, που αισθάνονται άνθρωποι του ποδοσφαίρου, για τους όρους με τους οποίους διοικείται και λειτουργεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα...

Δείτε όλα τα σχόλια