Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κλειστός στίβος: Μπήκε στη μάχη το "βαρύ πυροβολικό"

Ο Εμμανουήλ Καραλής έχει ξεκίνησει εντυπωσιακά και το 2018

Οι αθλητές και οι αθλήτριες του επί κοντώ, ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα ο κλασικός μας αθλητισμός

Ξεκίνησε η περίοδος του κλειστού στίβου και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που θα διεξαχθεί 1-4 Μαρτίου στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Για να είμαστε όμως απόλυτα ρεαλιστές, από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο άλμα επί κοντώ, που αποτελεί το "βαρύ πυροβολικό" του ελληνικού στίβου τα τελευταία χρόνια και αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος, με τα πρώτα δείγματα να είναι ήδη απτά.

Η κυριαρχία του επί κοντώ επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες, όταν οι φίλαθλοι του στίβου κλήθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ να ψηφίσουν τους κορυφαίους της χρονιάς και, όπως ήταν φυσικό, έδωσαν την ψήφο τους σε αυτούς που πέτυχαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες το 2017, στην Κατερίνα Στεφανίδη και στον Κώστα Φιλιππίδη.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στον κλειστό στίβο το 2014 και "αργυρός" πέρσι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου Κώστας Φιλιππίδης "με το καλημέρα" του 2018 πέρασε τα 5.71μ. στο μίτινγκ της Ορλεάνης και βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις καλύτερες φετινές επιδόσεις στον κόσμο. Στην ίδια λίστα και στη 10η θέση βρίσκεται ο 19χρονος Εμμανουήλ Καραλής με 5.65μ. (Γιάμπλονετς), που έχει κάνει άλλους δύο νικηφόρους αγώνες με 5.62μ. (Οστράβα) και 5.50μ. (Άγιος Κοσμάς), όταν τα περασμένα χρόνια ξεκινούσε με άλματα στα 5.30μ.

Θυμίζουμε ότι ο Εμμανουήλ Καραλής, με τα ατομικά ρεκόρ 5.70μ. στον κλειστό και 5.63μ. στον ανοιχτό στίβο το 2017, έχει αναδειχθεί τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων του 2015 (Γκάλι, Κολομβία) και πρώτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων του 2016 (Τιφλίδα), ενώ είχε βελτιώσει δύο φορές το (ανεπίσημο) παγκόσμιο ρεκόρ παίδων το 2016 με 5.53μ. στο ΣΕΦ και 5.54μ. στο Γιάμπλονετς της Τσεχίας.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο το 2017 (4.87μ. στον κλειστό στίβο και 4.90μ. στον ανοιχτό), έχει ως στόχο να κατακτήσει το μόνο χρυσό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της, αυτό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (πριν δύο χρόνια στο Πόρτλαντ είχε πάρει το χάλκινο). Η κορυφαία επικοντίστρια του κόσμου τα δύο τελευταία χρόνια θα κάνει τον πρώτο αγώνα της το προσεχές Σάββατο 3 Φεβρουαρίου της Νέας Υόρκης, εκεί που έχει κάνει και το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου με 4.90μ. στις 20 Φεβρουαρίου του 2016.

Αμέσως μετά, η "χρυσή" Ολυμπιονίκης του Ρίο θα επιστρέψει στην Ευρώπη για να αγωνιστεί στις 7 Φεβρουαρίου στο μίτινγκ του Παρισιού, όπου θα έχει την πρώτη της μονομαχία, μετά από έναμιση σχεδόν χρόνο, με τη Νικόλ Κυριακοπούλου, το άλλο "μεγάλο όνομα" του ελληνικού άλματος επί κοντώ, που επέστρεψε στους στίβους μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού της.

Η 32χρονη, πλέον, Κυριακοπούλου, με ατομικά ρεκόρ 4.83μ. στον ανοιχτό στίβο (2015 Παρίσι) και 4.81μ. στον κλειστό (2016 Στοκχόλμη), είναι κάτοχος δύο χάλκινων μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις. Το 2012 είχε ανέβει στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (4.60μ.) και το 2015 είχε πάρει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου (4.80μ.).

Η Νικόλ Κυριακοπούλου, που από αυτή την αγωνιστική περίοδο γυμνάζεται υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Τσώνη, έκανε ήδη τον πρώτο της αγώνα και πέρασε τα 4.60μ. στη Νέα Ορλεάνη. Πρώτη σ' αυτόν τον αγώνα ήρθε η Νινόν Ρομαρίν Γκιγιομ με 4.71μ., που ήταν νέο ρεκόρ Γαλλίας και... απόδειξη του πόσο ψηλά βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο το επί κοντώ γυναικών της Ελλάδας!

Δείτε όλα τα σχόλια