Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δικαίωση για τους Ρώσους αθλητές από το CAS

Ο γγ του CAS Μάθιου Ρίμπ-ΑΜΠΕ

Σύμφωνα με την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου ακυρώνεται η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπή η οποία είχε αποκλείσει τους συγκεκριμένους Ρώσους αθλητές δια βίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Kόλαφο για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αποτέλεσε η απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) να δικαιώσει του Ρώσους αθλητές που είχαν εφεσιβάλει την απόφαση της ΔΟΕ σύμφωνα με την οποία είχαν αποκλεισθεί δια βίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«"Μείναμε άφωνοι": οι αντιδράσεις μετά την δικαίωση των Ρώσων αθλητών από το δικαστήριο της Λωζάννης», αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC αναφορικά με την απόφαση του CAS, που εδρεύει στην Λωζάννη. Παράλληλα αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η εν λόγω απόφαση τόσο στην ΔΟΕ όσο και στην Μόσχα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καταπολέμηση του ντόπινγκ στο μέλλον, γι αυτό και η ΔΟΕ θα εξετάσει λεπτομερώς τα επιχειρήματα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση και θα εξετάσει τις ενδεχόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει την απόφαση του CAS προσφεύγοντας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας.

Όσον αφορά την συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στη φετινή Χειμερινή Ολυμπιάδα της Πιοντσάν, η απόφαση που έλαβε η ΔΟΕ στις 5/12/2017 προς το παρόν παραμένει σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει παραμεριστεί, οι Ρώσοι αθλητές θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην Πιοντσάν μόνο με πρόσκληση της ΔΟΕ.

Η απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν σημαίνει ότι οι 28 αθλητές θα προσκληθούν στους Αγώνες. Το ότι έχουν αρθεί οι εις βάρος τους κυρώσεις δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ότι αποκτούν τη δυνατότητα της συμμετοχής στους Αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο γενικός γραμματέας του CAS δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «δεν σημαίνει ότι οι 28 αθλητές έχουν αθωωθεί».

Ρώσος υπουργός Αθλητισμού: Θριάμβευσε η δικαιοσύνη

Όλοι οι αθλητές δικαιώθηκαν όσον αφορά την υπόθεση ότι παραβίασαν του κανόνες αντιντόπινγκ κατά την διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Πάβελ Καραμπκόφ, προσθέτοντας ότι και οι αθλητές κι εμείς χαιρόμαστε που επιτέλους θριάμβευσε η δικαιοσύνη.

Το CAS αναγνώρισε ότι είναι αθώοι και ακύρωσε τις αποφάσεις της επιτροπής Όσβαλντ (της ΔΟΕ). Η σημερινή απόφαση του CAS επιβεβαιώνει ότι πολλοί αθλητές που κατηγορήθηκαν είναι «καθαροί»

Κρεμλίνο: Οι ενέργειες μας δικαιώθηκαν

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «επανειλημμένα είχαμε πει ότι φυσικά και θα στηρίξουμε τους δικούς μας αθλητές μέσω κάθε δυνατής οδού, με οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

Αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου ο ίδιος επιβεβαίωσε πως «οι ενέργειες μας σε σχέση με την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε δικαστικό επίπεδο και σε άλλους θεσμούς δικαιώθηκαν, μπορούν να είναι αποτελεσματικές και πρέπει να συνεχισθούν».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μενβέντιεφ, από την πλευρά του δήλωσε ότι «ουδέποτε αμφιβάλαμε για το ότι οι αθλητές μας πήραν απολύτως δίκαια τα μετάλλια που κατέκτησαν στο Σότσι και είναι θετικό που το δικαστήριο το επιβεβαίωσε πλήρως».

«Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη αποκαταστάθηκαν πλήρως και εις βάρος τους δεν ισχύουν πλέον οποιεσδήποτε απαγορευτικές αποφάσεις. Το βιογραφικό τους είναι απολύτως καθαρό και δικαιούνται όλες τις διακρίσεις που πήραν».

Ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση αυτή και την λύπη του επειδή η WADA (Διεθνής Οργανισμός αντιντόπινγκ), υπερθεμάτισε όσον αφορά τις κατηγορίες κατά των Ρώσων αθλητών που ήταν «επιφανειακές, βιαστικές και ατεκμηρίωτες».

Υπενθυμίζεται ότι στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο προσέφυγαν 42 Ρώσοι αθλητές, 39 εκ των οποίων παρέστησαν σε ατομικές ακροάσεις από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου.

Οι προσφυγές τριών αθλητριών θα εξετασθούν αργότερα, ενώ 11 Ρώσοι αθλητές δικαιώθηκαν μερικώς καθώς η υπαιτιότητα τους στην παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ αποδείχθηκε, ωστόσο το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο ακύρωσε τις ποινές του δια βίου αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίνοντας τους το δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Αγώνες του 2018.

Μόνο ο Ρώσος αθλητής ελκήθρου Μαξίμ Μπελούγκιν, ο οποίος αποκλείσθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια