Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Μέρκελ, το κλίμα και η ακινησία 14 χρόνων

ΑΜΠΕ

Καθώς, πλην της AfD, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν διαφωνεί με τη δέσμευση για το κλίμα ο καυγάς το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στο μείγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την εμφάνιση της Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική Βουλή ως τη μεγάλη επιστροφή. Επί μήνες ήταν περίπου άφαντη, ακόμη και μετά τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία -και τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις του κόμματός της- δημόσια δεν είπε κουβέντα. Εμφανίσεις και δηλώσεις έκανε μόνο στο Πεκίνο, στο Μπιαρίτς στους G7 ή στις Βρυξέλλες -ως καγκελάριος εξωτερικού.

Ήταν, ωστόσο, μια επιστροφή της Μέρκελ στο παρελθόν, λες και “τρέχει” την πρώτη της θητεία και δεν έχει φτάσει αισίως τα 14 χρόνια στην καγκελαρία. Στη Βουλή εμφανίστηκε ως “η καγκελάριος για το κλίμα” -όπως είχε ξανακάνει στα μέσα της δεκαετίας του 2000- κι έβγαλε έναν πύρινο λόγο, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για τη “μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας” που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι -και βεβαίως η γερμανική κυβέρνηση.

Τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, με αγρίως ψαλιδισμένα τα φτερά τους, δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν ένα πακέτο αποφάσεων για το κλίμα εντός του επόμενου δεκαημέρου, χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιήσουν ούτε τα βήματα που θα γίνουν ούτε τη χρηματοδότησή τους. Το μόνο που ξεκαθάρισε η Μέρκελ στη Βουλή ήταν ότι τα βήματα αυτά θα κοστίσουν ακριβά, αλλά η ακινησία θα κοστίσει πολύ ακριβότερα, γι’ αυτό δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο.

“Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί εναλλακτική” τόνισε. “Τα χρήματα που θα επενδύσουμε είναι μια εξαιρετική επένδυση για το μέλλον όλων”.

Η αλήθεια είναι ότι στη γερμανική Βουλή μόνο ένα κόμμα θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτε για το κλίμα, ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση κι ότι όλα αυτά γίνονται για να στερηθούν οι Γερμανοί το δικαίωμα στο αυτοκίνητο με ντιζελομηχανή καθώς και τις θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες: η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η κλιματική κρίση, ωστόσο δεν παρέλειψαν να καταγγείλουν τη Μέρκελ είτε για το ότι “οι κυβερνήσεις της δεν έκαναν σχεδόν τίποτα γι’ αυτό τα τελευταία 14 χρόνια” (οι Πράσινοι) είτε επειδή “η πολιτική της κυβέρνησης για το κλίμα επιβαρύνει υπέρμετρα τους φτωχούς και τους μεσαίους προς όφελος των πλουσίων” (η Αριστερά), είτε διότι “η κυβέρνηση προτιμά να βάζει περιβαλλοντικούς φόρους αντί να επιδοτεί την καινοτόμο περιβαλλοντική οικονομία” (ναι, σωστά μαντέψατε οι Φιλελεύθεροι).

Σε ό,τι αφορά του στόχους για το κλίμα η αξιοπιστία της Μέρκελ και των κυβερνήσεών της είναι... πεπερασμένη. Η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η χώρα δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους για το 2020 και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τους στόχους του 2030, με βασικό εργαλείο τη φορολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Καθώς κανείς πλην της AfD δεν διαφωνεί με τη δέσμευση -αντιθέτως οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι και Αριστερά πιέζουν για επιτάχυνση- ο καυγάς το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στο μείγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Και στον τρόπο που θα στηριχθεί εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που δυσκολεύεται να πληρώσει το τίμημα. Η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού θα παρουσιάσει το μείγμα στις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις