Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία: Εκτός νόμου τα εθνικιστικά κόμματα, λέει το δεξιό τρίο

Το φασιστικό Vox πρότεινε να τεθούν εκτός νόμου τα εθνικιστικά κόμματα και το ακολούθησαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες

Μέτωπο δεξιάς και ακροδεξιάς πριν τις κάλπες της Κυριακής; - Π. Ιγκλέσιας: Η μόνη χρήσιμη ψήφος, στο Unidas Podemos

Με τεράστιες σημαίες στις περιφερειακές συνοικίες της Μαδρίτης από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, και την πρόταση των φασιστών του Vox να τεθούν εκτός νόμου τα εθνικιστικά κόμματα έκλεισε χθες στην Ισπανία η σύντομη προεκλογική εκστρατεία της μίας μόνο εβδομάδας, με 37 εκατομμύρια πολίτες να οδηγούνται σε πρόωρες εκλογές γιατί ο Πέδρο Σάντσεθ ήθελε... δωρεάν την ψήφο της Αριστεράς ή της Δεξιάς για να συνεχίσει να αποφασίζει και να διατάζει με μια μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας. Ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την ανάκαμψη της Δεξιάς και την εκτίναξη της Ακροδεξιάς.

«Να τεθούν εκτός νόμου τα αποσχιστικά κόμματα που απειλούν την ενότητα της Ισπανίας» πρότεινε το Vox στην τοπική Βουλή της Μαδρίτης, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, για να πάρει τα εύσημα και την ψήφο του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών στο μεγαλύτερο τοπικό Κοινοβούλιο της χώρας. Ο Σάντσεθ πάντως προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει κατά της απόφασης, την οποία χαρακτήρισε «αντιδραστική και πολύ επικίνδυνη».

Δεξιά αλληθωρίζουν... οι Σοσιαλιστές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται ότι στοχεύει σε μια μετεκλογική ανοχή - αποχή κυρίως του Λαϊκού Κόμματος ή των Πολιτών, κλείνοντας την πόρτα στο Unidos Podemos. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο προειδοποίησε ότι «ή θα έρθει η Ακροδεξιά ή θα κυβερνήσουμε οι Σοσιαλιστές». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και β’ γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντριάνα Λάστρα προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Αριστεράς και μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το Unidas Podemos. «Ο Ιγκλέσιας δεν θέλει διαπραγμάτευση. Θέλει να μας εκβιάσει. Δεν απορρίπτουμε μια συμφωνία με την άλλη Αριστερά, προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Να ζητούν όμως από εμάς αυτοκριτική όταν είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, δεν έχει έννοια». Για τη Λάστρα, που αποτελεί εδώ και χρόνια στενή συνεργάτη του Σάντσεθ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει μετεκλογικά «τέσσερις μεγάλες συμφωνίες για το κράτος» με τα μεγάλα κόμματα και να διαπραγματευτεί μια προγραμματική συμφωνία με το Unidas Podemos για τη θητεία της Βουλής, που θα στηρίζει τη μονοκομματική κυβέρνηση του Σάντσεθ.

Δεν είμαστε ηλίθιοι, απαντά το Unidas Podemos

«Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος και καταλαβαίνει ότι ο Πέδρο Σάντσεθ στοχεύει προς τα δεξιά», τόνισε ο Ιγκλέσιας ζητώντας την ψήφο των «απογοητευμένων Σοσιαλιστών» και «όλων αυτών που δεν φτάνουν στο τέλος του μήνα, που έχουν να σκεφτούν τις οικογένειές τους και όλους αυτούς που θέλουν τις δημόσιες υπηρεσίες στην Υγεία και την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος» και μάλιστα ακόμη και εάν δεν τον συμπαθούν! «Υπάρχει κόσμος που ξέρει ότι η μόνη χρήσιμη ψήφος που αξίζει είναι στο Unidas Podemos, ακόμη και εάν δεν υποφέρουν τον Πάμπλο Ιγκλέσιας», τόνισε από το Τολέδο ο Ιγκλέσιας, σε μια προεκλογική εκδήλωση που ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των διοργανωτών της.

«Ο σημερινός Σάντσεθ δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος που το 2016 είχε αναγνωρίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες του δείκτη του χρηματιστηρίου Ibex 35 τον πίεζαν να μην διαπραγματευτεί με το Podemos και τους είχε πει ότι θα πρέπει να δουλέψει χέρι με χέρι με το Podemos για να βγει η χώρα από την κρίση». «Δεν είμαι αφελής. Θα ξαναδώσω το χέρι μου στον Σάντσεθ, αλλά δεν θα παζαρέψουμε τις ψήφους μας. Θα πρέπει να καταπιούμε πολλά πράγματα, αλλά θα μετατρέψουμε τις ψήφους σε κυβερνητική ευθύνη και θα το αποδείξουμε από την πρώτη ημέρα. Θα αποδείξουμε ότι ναι, μπορούμε», κατέληξε ο Ιγκλέσιας.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις