Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

26 vs 50%

26 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο έχουν σήμερα στα χέρια τους περιουσία όση τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας!

Συζητήσεις επί συζητήσεων ιδέες επί ιδεών και διακηρύξεις επί διακηρύξεων στα παγκόσμια φόρα και τις διεθνείς συνόδους για τα προβλήματα του κόσμου και το χάσμα πλούτου, αλλά τίποτε δεν αλλάζει και η κατάσταση επιδεινώνεται.

Η συσσώρευση πλούτου στα χέρια των λίγων επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο το 2018, με 26 δισεκατομμυριούχους να έχουν πλέον στα χέρια τους περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας! Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε χθες σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam προτρέποντας για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους υπερπλούσιους.

«Το χάσμα που μεγεθύνεται μεταξύ πλούσιων και φτωχών πλήττει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ζημιώνει την οικονομία και τροφοδοτεί την οργή σε όλο τον κόσμο» τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Γουίνι Μπιανίμα.

Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12%, ή κατά 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα πέρυσι (!) ενώ 3,8 δισ. άνθρωποι που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της υφηλίου είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έκθεσης.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, είδε την περιουσία του να αυξάνεται στα 112 δισ. δολάρια πέρυσι. Μ' άλλα λόγια, «ο προϋπολογισμός της Αιθιοπίας για τη δημόσια υγεία αντιστοιχεί στο 1% της περιουσίας του», όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Oxfam.

Δείτε όλα τα σχόλια