Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δουλειές με φούντες...

ΗΠΑ: Νομιμοποίηση της κάνναβης από πολιτεία σε πολιτεία και επενδύσεις

Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πόσο θα μεγαλώσει η παγκόσμια αγορά της κάνναβης τα επόμενα χρόνια. Πάνω στα σημερινά δεδομένα και στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική διάδοση της ιατρικής και ευφορικής κάνναβης, πολυεθνικές εταιρείες ποντάρουν δισεκατομμύρια δολάρια προχωρώντας σε επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ειδικοί του κλάδου και οικονομικοί αναλυτές που έδωσαν το "παρών" στο συνέδριο CannaVest της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανίας της Κάνναβης στη Βοστώνη, την περασμένη Τρίτη, εκτίμησαν ότι το οικονομικό μέλλον βρίσκεται πρωτίστως στις ΗΠΑ, όπου τον τελευταίο χρόνο επεκτάθηκε ραγδαία η νομιμοποίηση της ιατρικής και ευφορικής κάνναβης.

Ενδεικτικές της δυναμικής του κλάδου είναι οι εκτιμήσεις της BDS Analytics ότι ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά από 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια εφέτος θα φτάσει τα 32 δισ. το 2022 (τα 22 δισ. στις ΗΠΑ). Σε έντυπα και ιστοσελίδες που ειδικεύονται στις οικονομικές ειδήσεις φιγουράρουν εκτιμήσεις για το ποιες «μετοχές της μαριχουάνας» θα είναι οι πιο κερδοφόρες και για το ποιες αποτελούν μεγαλύτερο ή μικρότερο ρίσκο την ώρα που "γκουρού" των αγορών προβλέπουν ότι η... ανάπτυξη θα έλθει περισσότερο από την κατανάλωση της ευφορικής κάνναβης και λιγότερο από την ιατρική.

Κερδοσκοπικά funds και τράπεζες

Το χρηματιστηριακό αλισβερίσι, που είχε αρχίσει καιρό πριν, φούντωσε πέρυσι το φθινόπωρο. Κατά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και τα δημοψηφίσματα που τις συνόδευσαν κατά τόπους αυξήθηκαν σε δέκα οι αμερικανικές πολιτείες (και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον) όπου είναι νόμιμη πλέον η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης από άτομα ηλικίας άνω των 21 ετών.

Παράλληλα οι πολιτείες στις οποίες επιτρέπεται η ιατρική κάνναβη έφτασαν τις 33 (το Βερμόντ έγινε πέρυσι η πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα με απόφαση της τοπικής Βουλής και υπογραφή του κυβερνήτη). Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στο BusinessInsider (17.9.2018), εφόσον η μαριχουάνα νομιμοποιηθεί σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, ο ετήσιος τζίρος θα μπορούσε να φτάσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ κερδοσκοπικά funds και τράπεζες αναζητούν "ευκαιρίες" για να τοποθετηθούν εγκαίρως σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start up) της κάνναβης ώστε να βρίσκονται σε προνομιακή θέση κατά τη γιγάντωση του κλάδου.

Καλλιέργεια κάνναβης αντί καπνού

Στο βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο υπήρξε -παραμονές των Χριστουγέννων- ένα θέμα στο οποίο συνεννοήθηκαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, εκείνο της καλλιέργειας της κάνναβης. Το αγροτικό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καλλιέργεια και συγκομιδή της κάνναβης πέρασε με ευρύτατη συναίνεση από τη Γερουσία (87 υπέρ, 13 κατά) και από τη Βουλή (369 υπέρ, 47 κατά), ενώ υπεγράφη άμεσα από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο εξαιρεί την κάνναβη από τις ελεγχόμενες / απαγορευμένες ουσίες και την τοποθετεί στην κατηγορία των αγροτικών προϊόντων, ενώ οι καλλιεργητές (και οι ερευνητές) θα μπορούν πλέον να ασφαλίσουν το προϊόν τους και να διεκδικήσουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη προώθηση και έγκριση του νομοσχεδίου είχε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Κεντάκι Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος πιστεύει ότι οι αγρότες της πολιτείας του θα ωφεληθούν αν αντικαταστήσουν την καλλιέργεια καπνού με την καλλιέργεια κάνναβης.

Καπνοβιομηχανίες και Coca - Cola

Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθούν και συμμετέχουν στις εξελίξεις στην αγορά οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά και γίγαντες του κλάδου των ποτών όπως η Coca - Cola, που μελετά τις προοπτικές ενός αναψυκτικού με κανναβιδιόλη και διαπραγματεύεται με την καναδική Aurora Cannabis, μιαν από τις μεγαλύτερες στον τομέα της καλλιέργειας κάνναβης.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο η μαριχουάνα παραμένει απαγορευμένη ουσία. Σύμφωνα όμως με έρευνα του έγκυρου αμερικανικού ινστιτούτου Pew τον περασμένο Οκτώβριο, σχεδόν έξι τους δέκα Αμερικανούς (62%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθεί, δηλαδή δυο φορές περισσότεροι από το 31% που είχε καταγραφεί το 2000. Στη γενιά των Millenials το ποσοστό φτάνει στο 74%.

Οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε ποσοστό 69%, ενώ ακόμα και στους Ρεπουμπλικάνους το ποσοστό αυξήθηκε στο 45% από το 39% που ήταν το 2015.

Τον ίδιο μήνα που κυκλοφόρησε αυτή η δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, στον γειτονικό Καναδά ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υλοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση και νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας από ενηλίκους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις αρχές κάθε επαρχίας να καθορίσουν το όριο ηλικίας και τους τρόπους διάθεσης του προϊόντος. Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα του ομίλου G-7 που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα και η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Ουρουγουάη.

Σ.Α.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο