Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Όχι στη Δεξιά, ναι στον διάλογο με SPD και Πράσινους

Γκρέγκορ Γκίζι στο εκλογικό συνέδριο του Die Linke στη Βόννη - "Αν καταρρεύσει η Ε.Ε., ο πόλεμος θα επιστρέψει στην Ευρώπη" υποστήριξε ο πρώην ηγέτης της Αριστεράς

Ευρεία πολιτική κινητοποίηση της Αριστεράς, ξεκάθαρη δέσμευσή της υπέρ της Ευρώπης και διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας και διάλογου με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους ζητά με δημόσια παρέμβασή του ο πρόεδρος της κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρώην ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι με την ευκαιρία του συνεδρίου του Die Linke που άρχισε χθες το απόγευμα στη Βόννη.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο, τον ρεβανσιστικό χαρακτήρα και τη διείσδυση στα λαϊκά στρώματα της αντιευρωπαϊκής, ακροδεξιάς και εθνολαϊκιστικής δημαγωγίας, ο Γερμανός ηγέτης μιλάει ανοιχτά για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ε.Ε. και θεωρεί καθήκον την Αριστεράς να εμποδίσει την παλινόρθωση των ακραίων, αντιευρωπαϊκών συντηρητικών δυνάμεων.

Σε χθεσινή συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο ο Γκίζι εξέφρασε την ελπίδα ότι η σαφής δέσμευση υπέρ της Ευρώπης θα είναι η τάση που θα κυριαρχήσει στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος απ’ το οποίο προέρχεται, διότι, όπως τόνισε, «το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι σημαντικό για την ειρήνη». «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρεύσει, θα επιστρέψει ο πόλεμος στην Ευρώπη. Καθήκον της Αριστεράς είναι αποτρέψει τον μιλιταρισμό και να αντιταχθεί στη Δεξιά» υπογράμμισε.

Σε άλλες δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγέτης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός «δραματικού αποτελέσματος» στις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Νομίζω ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε πλειοψηφία των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό εμπλέκομαι ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Μετά τις εκλογές είναι αναγκαίο να έχουμε διάλογο με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, δεν γίνεται διαφορετικά» σημείωσε.

Απάντηση από την Αριστερά

Ο Γκίζι επέκρινε επίσης την έλλειψη ενότητας στο κόμμα του όσον αφορά την αντιμετώπιση του δεξιού λαϊκισμού. «Μια αδυναμία της Αριστεράς είναι ότι δεν έχει κοινή θέση απέναντι στο φαινόμενο αυτό» ανέφερε.

«Πολιτικοί σαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θέλουν να γυρίσουν τον κόσμο πίσω στους εθνικούς εγωισμούς, μακριά από την διεθνή τάξη. Αυτή είναι η επιτυχία της Δεξιάς. Περιμένω από την Αριστερά να βρει μιαν απάντηση σε αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκίζι.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το κοινό νόμισμα, στην εισαγωγή του οποίου ίδιος πάντως είχε αντιταχθεί. Τώρα όμως θεωρεί την εγκατάλειψη του ευρώ, την οποία προπαγανδίζει μερίδα της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς, ως λάθος που θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή.

Στο τριήμερο συνέδριο του Die Linke οι σύνεδροι θα διατυπώσουν τις θέσεις του κόμματος για τις προσεχείς ευρωεκλογές και θα εκλέξουν τους επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους. Στο σχέδιο προγράμματος η γερμανική Αριστερά υποστηρίζει πρωτίστως μια «νέα αρχή» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία δεν θα βρίσκεται σε πρώτη θέση η «ελευθερία της αγοράς».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών δύο θέσεων: η μία πτέρυγα θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν είναι μεταρρυθμίσιμη, ενώ η άλλη υποστηρίζει τη μεταρρύθμισή της και τη μετεξέλιξή της σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Ευρώπης.

Με τη δεύτερη άποψη τάσσεται -εκτός από τον Γκρέγκορ Γκίζι- και ο εκπρόσωπος του κόμματος για εξωτερικά θέματα Στέφαν Λίμπλιχ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" ότι «η Ευρώπη πρέπει να διατηρηθεί και μετά να στραφεί προς τα αριστερά».

Ν.Κ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο