Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βόρεια Ιρλανδία: Δίωξη για τη "Ματωμένη Κυριακή"

Με διαφορά 46 ετών (1973-2019) δύο διαμαρτυρίες στο Λοντοντέρι της Β. Ιρλανδίας ζτητουν δικαιοσύνη για τα θύματα της Ματωμένης Κυριακής

Έπρεπε να περάσουν 47 ολόκληρα χρόνια από τη διαβόητη "Ματωμένη Κυριακή" του 1972 μέχρι ένας Βρετανός στρατιωτικός να λογοδοτήσει για τη σφαγή διαδηλωτών εκείνης της μέρας. Το γεγονός πάντως ότι μόνο ένας από τους 18 εμπλεκόμενους στην υπόθεση θα καθίσει τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις συγγενών των θυμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που ασκούνται διώξεις γι' αυτή την τραγωδία, που συνέβη στις 30 Ιανουαρίου 1972, στη διάρκεια της πολυετούς διένεξης ανάμεσα σε καθολικούς υποστηρικτές της επανένωσης του ιρλανδικού νησιού και προτεστάντες που τάσσονταν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ημέρα εκείνη 13 καθολικοί διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά του βρετανικού στρατού στο Ντέρι. Ένας ακόμη διαδηλωτής υπέκυψε πέντε μήνες αργότερα.

Δεκαεπτά Βρετανοί στρατιώτες ανέμεναν την απόφαση των βορειοϊρλανδικών εισαγγελικών αρχών, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν "επαρκείς διαθέσιμες αποδείξεις για να ασκηθεί δίωξη κατά ενός πρώην στρατιώτη", του "στρατιώτη Φ" όπως αναφέρεται, για τον φόνο δύο ανδρών και για απόπειρες φόνου τεσσάρων άλλων. Σχετικά με τους 16 άλλους Βρετανούς στρατιώτες και δύο υπόπτους ως πρώην μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), οι διαθέσιμες αποδείξεις κρίθηκαν «ανεπαρκείς» για να ασκηθούν διώξεις.

Πριν από την ανακοίνωση, συγγενείς των θυμάτων είχαν πραγματοποιήσει χθες το πρωί στο Ντέρι πορεία υπό βροχήν κρατώντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες των νεκρών με τα ονόματά τους και το μήνυμα "Δικαιοσύνη". Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζον Κέλι, ο 17χρονος αδελφός του οποίου ήταν μεταξύ των θυμάτων, δήλωσε "τρομερά απογοητευμένος" από το γεγονός ότι οι διώξεις περιορίζονται στον "στρατιώτη Φ" και έκανε λόγο για πιθανές προσφυγές.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις