Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δυτικές Κυκλάδες: Αποκομμένες από Σύρο και Πάρο λόγω του "Άρτεμις"

Αρτεμις

Έντονη διαμαρτυρία από τέσσερις δημάρχους (Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου και Μήλου) και τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου για την αποδρομολόγηση του πλοίου, το οποίο έχει μεταφερθεί στη Σαμοθράκη - Τεράστιες δυσκολίες στη διοργάνωση του διεθνώς γνωστού Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» και ακυρώσεις από συμμετέχοντες

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας για την αποδρομολόγηση του “Άρτεμις” από τις Κυκλάδες απέστειλαν τη Δευτέρα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη οι δήμαρχοι Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου και Μήλου. Το πλοίο καλύπτει από τις 26 Αυγούστου την ακτοπλοϊκή γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, καθώς τα τρία πλοία της εταιρείας που πραγματοποιούν κανονικά τα δρομολόγια έχουν χαλάσει. Μάλιστα, η παραμονή του εκεί ανανεώθηκε για μία εβδομάδα ακόμη, μέχρι την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Όπως υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι, η μεταφορά τού “Άρτεμις” έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα νησιά των Κυκλάδων, με κυριότερο την αποκοπή των νησιών στις Δυτικές Κυκλάδες από την πρωτεύουσα του νομού και την Πάρο. “Έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών μας, οικονομική ζημία στους επαγγελματίες και μεγάλα προβλήματα στις προγραμματισμένες μετακινήσεις των επισκεπτών μας ή ακόμα και ακύρωσή τους”, σημειώνουν και χαρακτηρίζουν “ανεδαφικές” τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται από την κυβέρνηση. “Αφενός το κόστος μετακίνησης δεκαπλασιάζεται, αφετέρου δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων και εμπορευμάτων”, εξηγούν.

Ενημερώνουν επίσης ότι δημιουργούνται τεράστιες δυσκολίες στη διοργάνωση του 13ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές δράσεις με ευρωπαϊκή αναγνώριση, που φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο «Νότιο Αιγαίο - Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019». “Δυστυχώς, ήδη έχουν υπάρξει ακυρώσεις συμμετοχών από κυκλαδίτικες αντιπροσωπείες, επειδή αδυνατούν να μετακινηθούν”, αναφέρουν.

Καταλήγοντας, οι δήμαρχοι Εμμανουήλ Μικέλης (Μήλος), Μαρία Ναδάλη (Σίφνος), Κωνσταντίνος Ρεβίνθης (Σέριφος) και Κωνσταντίνος Βεντούρης (Κίμωλος) ζητούν, στην επιστολή τους, από την κυβέρνηση να προβεί “το ταχύτερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που έχουν υποστεί ώς σήμερα τα νησιά μας.”

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον υπουργό και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη. “Το συγκεκριμένο πλοίο συνδέει 13 νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους, ανάμεσα τους και το δικό μας νησί, και για τον λόγο αυτό η μετακίνησή του στην παραπάνω γραμμή δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή διεξαγωγή της μεταξύ μας πρόσβασης”, τονίζει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει, τα δρομολόγια του “Άρτεμις” διευκολύνουν “τη μετακίνηση των νησιωτών προς τη Σύρο, που αποτελεί το διοικητικό κέντρο και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων”, καθώς “εκεί εδρεύουν διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, Δικαστήρια και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου”. Ο Σύνδεσμος ζητάει από τον υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του και να άρει τη διακοπή των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων του πλοίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διεθνής διασυρμός

Να λοιπόν που η περίφημη λίστα Πέτσα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου αναρτήθηκαν χθες όλα τα δεδομένα για το σκάνδαλο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις