Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανδρέας Ξανθός: Η Ν.Δ. αποδιοργανώνει σκόπιμα το ΕΣΥ για να δώσει χώρο στους ιδιώτες

"Στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πετύχουμε και να δώσουμε ένα αποτύπωμα προοδευτικό, να διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης" τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας

Τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης για τα όλο και εντεινόμενα προβλήματα καθημερινότητας των δημόσιων δομών και τις σκοπιμότητες αποδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την εξυπηρέτηση του στόχου ιδιωτικοποίησης του στηλίτευσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

Ο Ανδρέας Ξανθός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για γενική αρρυθμία και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ. Όπως εξήγησε, ακόμα και απλές αιτίες, όπως είναι η συνταξιοδότηση κάποιου, μπορεί να οδηγήσει σε αποδιοργάνωση του συστήματος, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η βασική διαφορά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. "Τόσο μέσω των διοικήσεων των νοσοκομείων, των υγειονομικών περιφερειών και του υπουργείου, υπήρχε η γνώση και γίνονταν έγκαιρα παρεμβάσεις γιατί είχαμε νοιάξιμο για τη δημόσια περίθαλψη και αυτή ήταν η διαφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήταν στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο και ζωτικό για την κοινωνία τομέα «να πετύχουμε και να δώσουμε ένα αποτύπωμα προοδευτικό, να διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Και ήταν και ένα στοίχημα το οποίο το πετύχαμε" ανέφερε, τονίζοντας ότι τώρα δεν υπάρχει αυτό το κλίμα.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης Ν.Δ. και έλλειψης φροντίδας για το ΕΣΥ, πλέον αντιδρούν και οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες και οι επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι, ξεπερνώντας το μούδιασμα της πρώτης φάσης περιόδου χάριτος για την κυβέρνηση, «έχουν καταλάβει πού το πάνε».

Η Ν.Δ., εξήγησε ο Α. Ξανθός, δεν κάνει επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά τηρεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιό της, δηλαδή μια γραμμή σταδιακής απόσυρσης από τη δημόσια φροντίδα, και αυτό με προοπτική ορισμένα τμήματα, τα οποία προφανώς έχουν και τεχνολογίες αιχμής, έχουν μια υψηλή αποδοτικότητα, να μπορούν να δώσουν ζωτικό χώρο στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, σε ιδιώτες επενδυτές.

Σημείωσε το μείγμα αδιαφορίας και άγνοιας, καθώς, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν διοικήσεις που έχουν επιλεγεί με απολύτως αναξιοκρατικά και απολύτως κομματικά κριτήρια, οι οποίες δεν έχουν την επάρκεια για ένα σύστημα Υγείας το οποίο χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Επίσης επισήμανε ότι όποιες χώρες μπήκαν σε προγράμματα λιτότητας υπό την εποπτεία του ΔΝΤ τα δημόσια συστήματα Υγείας και το κοινωνικό κράτος τους διαλύθηκαν.

Στη χώρα μας, σημείωσε, επειδή υπήρχε αυτή “η πρώτη φορά Αριστερά”, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν συνέβη. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, είναι διότι δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση τέτοιων κρίσιμων τομέων όπως είναι η δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό, ανέφερε, βγήκαμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια επενδύοντας στην αξιοπρέπεια και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, διασφαλίζοντας την καθολική κάλυψη, την πρόσβαση των ανασφάλιστων αλλά και την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης και εξήγησε ότι ήταν στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας την επόμενη τετραετία και με ανθρώπινους πόρους και υλικούς αλλά και να αυξηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία. Όπως τόνισε, τίποτε από όλα αυτά, ούτε καν οι προσλήψεις που είχε εξασφαλίσει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν προκηρυχθεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος -του οποίου η πλειοψηφία πρόσκειται στη Ν.Δ.- σωστά κατάλαβε «ότι το δικό μας πολιτικό σχέδιο ήταν να διευρύνουμε τον δημόσιο χώρο». Μίλησε για τη μεθόδευση που επιχειρείται από τον ΠΙΣ και τον χαρακτήρισε «πολιορκητικό κριό», καθώς με τις προτάσεις του προς το υπουργείο Υγείας για αλλαγές στα νοσοκομεία (από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να γίνουν ιδιωτικού) και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών ουσιαστικά δρομολογείται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Ο πρώην υπουργός υπενθύμισε την κριτική που είχε δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. για τη δημιουργία των 127 ΤΟΜΥ οι οποίες αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα. Τότε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση μιλούσε για δομές αχρείαστες και ότι δεν χρειάζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας να αναπτύξει νέες δομές και υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ, αλλά πρέπει να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε στο θράσος της Ν.Δ. να μιλάει για κρατισμό και ιδεολογικές αγκυλώσεις της Αριστεράς, ενώ είμαστε η χώρα με τον πιο ιδιωτικοποιημένο τομέα Υγείας.

Επίσης, εξήγησε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία έριξε τις ανισότητες, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ να πέσει κατά τέσσερις μονάδες, κάτι που καταλόγισε ως το αποτέλεσμα αριστερής πολιτικής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο