Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοια απελπισία..."

Η Ρόζυ Σαλτιέλ, μοναδική επιζήσασα του Άουσβιτς, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

«Ποτέ ξανά...» ψιθύρισε η Ρόζυ Σαλτιέλ, που σε πολύ μικρή ηλικία βίωσε στο πετσί της τον ακραίο ρατσισμό και τον ναζισμό, αφήνοντας το πρωί της Κυριακής ένα στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Μαρούλα Πλήκα

 «Ποτέ ξανά...» ψιθύρισε η Ρόζυ Σαλτιέλ, που σε πολύ μικρή ηλικία βίωσε στο πετσί της τον ακραίο ρατσισμό και τον ναζισμό, αφήνοντας το πρωί της Κυριακής ένα στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης. Ένα στεφάνι για όλες εκείνες τις ψυχές που μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Η Ρόζυ, που ακόμη έχει στο χέρι της τον ανεξίτηλο αριθμό που της χάραξαν με το που έφτασε μικρό κορίτσι στο Άουσβιτς και Μπιρκενάου οι ναζί, έχασε φίλους, μέλη της οικογένειάς της, αλλά εκείνη τα κατάφερε. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Ημέρα Μνήμης Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, όπως και κάθε χρόνο, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοια απελπισία...» ήταν η ευχή της.

Στη θέα της ηρωικής αυτής γυναίκας πολλοί από τους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες στην εκδήλωση δάκρυσαν και αυτοί. Δάκρυσαν και όταν τα παιδάκια του δημοτικού εβραϊκού σχολείου «στόλισαν» το Μνημείο με μπουμπούκια κατακόκκινα τριαντάφυλλα και δεν γινόταν να μη σκεφθεί οποιοσδήποτε ότι, πριν 77 χρόνια, χιλιάδες παιδάκια αυτής της ηλικίας φορτώθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους στα τραίνα του θανάτου και χάθηκαν για πάντα...

Δέσμευση Ζέρβα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Από τις ομιλίες, στα θετικά καταγράφεται η δέσμευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα ότι τουλάχιστον στην υπόθεση της ανέγερσης του Μνημείου Ολοκαυτώματος δεν θα προσπαθήσει να «ξηλώσει» το έργο του προκατόχου του Γιάννη Μπουτάρη. Δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου, το οποίο μάλιστα, όπως είπε, «αποτελεί χρέος της γενιάς μας απέναντι στην Ιστορία της πόλης». Τη δέσμευσή του αυτή επανέλαβε και χθες, στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι, στο δημαρχείο.

Ο πρόεδρος της Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ, κατά την ομιλία του, τόνισε και ότι «η Θεσσαλονίκη περιμένει την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας για να αναδειχθεί το επίμονο κομμάτι του παρελθόντος», ωστόσο ήδη αυτό το έργο μετρά πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και μπήκε σε περιπέτειες μετά τις δημοτικές εκλογές.

Στο ΑΠΘ, στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων πήρε χθες το ΑΠΘ με κατάθεση στεφανιού από τις πρυτανικές αρχές στον χώρο όπου στήθηκε ένα μνημείο για να θυμίζει ότι εκεί ήταν κάποτε το εβραϊκό νεκροταφείο. «Το ΑΠΘ, το ίδιο μας το σπίτι, είναι χτισμένο πάνω στο εβραϊκό νεκροταφείο, αυτό που με τόση βιάση οι κατοχικές αρχές ξεπάτωσαν.

Μαζί τους, δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας επιχείρησαν να 'ξεπατώσουν' και τη μνήμη των ανθρώπων» τόνισε ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Παπαϊωάννου, λίγο αργότερα, στην ειδική εκδήλωση που έγινε στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πανεπιστήμιο θα χρηματοδοτήσει μια προσπάθεια του Τμήματος Κινηματογράφου για την παραγωγή ντοκιμαντέρ που αφορά την εξόντωση των εβραϊκών πληθυσμών της Θεσσαλονίκης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο