Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία

Ανακοίνωση από Β. Κικίλια και Στ. Πέτσα - Το όνομα του πρώτου μεταπολιτευτικού υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών Σπ. Δοξιάδη, του οποίου το μεταρρυθμιστικό σχέδιο καταψηφίστηκε από την τότε Ν.Δ., δίνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» ανακοίνωσαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Υγείας Β Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση σε ζητήματα πρόληψης και ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται δωρεάν προληπτικές δράσεις για την πρόληψη συγκεκριμένων νοσημάτων που προτάσσονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους για νοσήματα που εμφανίζονται συχνά, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ), το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ), το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ), το Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καπνίσματος, που ήδη εφαρμόζεται, το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με καθιέρωση, μεταξύ άλλων, προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού, με δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 39 ετών. Επίσης περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ) και το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για Άτομα με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ).

Αφού τον πολέμησαν, τώρα τον τιμούν

Είναι άξια αναφοράς η προσπάθεια της Ν.Δ. να τιμήσει τη μνήμη του γιατρού Σπύρου Δοξιάδη δίνοντας το όνομά του στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης, που θέτει σε διαβούλευση, κυρίως γιατί υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, που αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού. Ο παιδίατρος Σπύρος Δοξιάδης υπήρξε ο πρώτος υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως ονομαζόταν το 1981 το υπουργείο Υγείας της μεταπολίτευσης, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου το μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα Προστασίας της Υγείας», του οποίου υπήρξε εμπνευστής, πολεμήθηκε από το ίδιο του το κόμμα και μη λαμβάνοντας κοινοβουλευτική αποδοχή καταψηφίστηκε.

Παρ' όλα αυτά, τα εκσυγχρονιστικά στοιχεία που εμπεριείχε το σχέδιο νόμου του Σπύρου Δοξιάδη, άνοιξαν τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ το 1983, με τον νόμο 1937 και τη θεσμοθετημένη συνταγματική επιταγή για καθολική και ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες παρέχονται με ευθύνη του κράτους, καιτώρα απειλούνται από τις ΣΔΙΤ που θέλει να εφαρμόσει η Ν.Δ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο