Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στρώνουν το έδαφος για την είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία

Σχέδιο για διάλυση του ΕΣΥ - Για «επιθετική ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας περίθαλψης με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που προωθεί το υπουργείο Υγείας, μιλάει ο Α. Ξανθός

Το σχέδιο αποδόμησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι σε πλήρη εξέλιξη όπως φαίνεται, καθώς, μετά την ανακοίνωση μέσω tweet του υπουργού Υγείας ότι το ΠΓΝ “Αττικόν” θα είναι το νοσοκομείο πιλότος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έρχεται το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία” της Λάρισας που αποκαλύπτει το σχέδιο μετατροπής του τοπικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση της πολιτικής των ΣΔΙΤ.

Πλέον αναμένουμε, ίσως μετά από κάποια κομματική εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθεί ο Β. Κικίλιας, ποιο θα είναι το τρίτο νοσοκομείο στο οποίο θέλει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για τις ΣΔΙΤ, όμως το σίγουρο, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανένα αντικαπνιστικό φούμο στην ενημέρωση είναι, ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα με την επιλογή της αυτή και δεν πείθει κανέναν ότι κινείται με γνώμονα το δημόσιο καλό.

Κάθε άλλο, θα λέγαμε ότι είναι τοξικό για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ και την κοινωνία, μετά απ’ όσα πέρασαν, για χάρη εξυπηρετήσεων μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θέλουν να αξιοποιούν τα κρεβάτια του ΕΣΥ καθώς και ενός μέρους των καθηγητών των πανεπιστημίων και μεγαλογιατρών, να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο πυρήνας του ΕΣΥ, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του για όλους, και να επαπειλείται η κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς το συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με μέλη των τοπικών κοινωνιών αναμένεται να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά ώστε να αποτραπεί η επιχειρούμενη αποδόμηση του ΕΣΥ.

Δεν θα περάσει

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που προωθεί το υπουργείο Υγείας ως «πανάκεια» για όλα τα «δεινά» της περίθαλψης, δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ΕΣΥ και στην ποιοτικότερη φροντίδα των πολιτών, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο αλλαγής νομικού χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων για να διευκολυνθεί η διείσδυση ασφαλιστικών εταιρειών σ’ αυτά και η «επιθετική ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας περίθαλψης, τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός με αφορμή το σχέδιο που αποκάλυψε η εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας για αλλαγή της νομικής υπόστασης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της περιοχής.

Όπως υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός, με την εκχώρηση των «φιλέτων» του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά επιχειρείται η ριζική ανατροπή αυτού που γνωρίσαμε ως δημόσιο σύστημα Υγείας μετά την ίδρυση και ανάπτυξη του ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980.

Η αλλαγή νομικού καθεστώτος ενός νοσοκομείου από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, που πλέον συζητάει ανοιχτά το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών (που είναι το «πυρηνικό» στοιχείο του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ), στη δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν κλινικό έργο -με αμοιβή από τον ασθενή προφανώς- στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (μέσω των ΣΔΙΤ) στη διοίκηση των νοσοκομείων.

Αυτό σημαίνει ολική επαναφορά στο προ ΕΣΥ καθεστώς στην Υγεία, σε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο σύστημα που ευνοεί μόνο όσους μπορούν να πληρώσουν και αφήνει χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα τους οικονομικά αδύναμους, τους ανασφάλιστους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός και προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση ότι αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν θα περάσει και ότι θα βρει απέναντί της όχι μόνο τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά και τους ανθρώπους της δημόσιας περίθαλψης, τα σωματεία των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων, τους ασθενείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο