Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ασπίδα" ενάντια στον κορωνοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

5.000 ασπίδες προσώπου και υφασμάτινες μάσκες για την προστασία των γιατρών

Μια ασπίδα προστασίας έναντι του νέου κορωνοϊού παραδίδει στα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μοιράζοντας τις δύο τελευταίες ημέρες πέντε χιλιάδες ασπίδες προσώπου συνοδευόμενες από ισάριθμες υφασμάτινες μάσκες, την ώρα που η κυβέρνηση δεν φροντίζει για την επάρκεια χειρουργικών μασκών και άλλων μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι ασπίδες και οι υφασμάτινες μάσκες κατασκευάστηκαν με έξοδα του ΙΣΘ και αυτή του η κίνηση έχει στόχο να προστατευθούν όσο γίνεται περισσότερο οι γιατροί - μέλη του που δουλεύουν είτε στο ΕΣΥ είτε στον ιδιωτικό τομέα.

«Ο ΙΣΘ προσπάθησε άμεσα να καλύψει μια βασική έλλειψη στη μάχη κατά του κορωνοϊού που απειλεί και την πατρίδα μας. Είναι γνωστές και καταγεγραμμένες οι ελλείψεις -σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο- και ο ΙΣΘ δεν μπορούσε να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Κινηθήκαμε γρήγορα όπως έπρεπε, ώστε να εφοδιαστούν οι συνάδελφοι με έξτρα προστασία.

Αυτές οι ασπίδες προσώπου αλλά και οι υφασμάτινες μάσκες είναι η απόδειξη ότι, όταν συνεργάζονται φορείς, εθελοντές κ.ά., δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μάστιγας» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας.

Για τις ασπίδες προσώπου ευχαρίστησε τα μέλη της εθελοντικής δράσης «Covid-19 Response Greece», που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, καθώς ο σύλλογος προσπάθησε να τις αγοράσει από το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν αφού ισχύει η ΠΝΠ περί δέσμευσης όλων των ειδών που εμπίπτουν στα μέτρα ατομικής προστασίας.

Έτσι ο ΙΣΘ απευθύνθηκε στη συγκεκριμένη εθελοντική δράση, από την οποία τις προμηθεύτηκε, ενώ συνεργάστηκε και με βιοτεχνίες για την κατασκευή 5.000 υφασμάτινων μασκών δύο επιπέδων. «Ο κάθε ιατρός δικαιούται μία ασπίδα και μία μάσκα, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για την υψηλότερη κατά το δυνατόν προστασία» αναφέρει ο ΙΣΘ.

Διευκρινίζει ωστόσο προς τα μέλη του ότι η υφασμάτινη μάσκα «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί medical device για τον SARS - Cov-2. Είναι απλά ένα μέσο προσωπικής προστασίας, το οποίο σε συνδυασμό με την ασπίδα αυξάνει το ποσοστό προστασίας, χωρίς όμως να φτάνει το επίπεδο προστασίας της μάσκας N95 ή FFP2-3».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις