Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΕΦΕΤ: Υποχρεωτική η προέλευση του γάλακτος στη συσκευασία

Τι πρέπει να αναφέρεται στη σήμανση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Σε προσεκτικό έλεγχο της αναγραφόμενης προέλευσης στο γάλα, αλλά και σε κάθε γαλακτοκομικό προϊόν καλεί τους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), εφόσον επιθυμούν τα προϊόντα που καταναλώνουν να παρασκευάζονται από ελληνικό γάλα.

Όπως αναφέρει ο Φορέας, ενημερώνοντας εκ νέου τους καταναλωτές που είτε αδυνατούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του γάλακτος είτε θεωρούσαν εγχώριας παραγωγής το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που ανέφεραν ως προέλευση γάλακτος την Ε.Ε., η κείμενη εθνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και αυτών που διατίθενται χύμα στα σημεία λιανικής πώλησης.

Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη “χώρα” προέλευσης του γάλακτος.

Βάσει του σχετικού νόμου (2017) και αντίστοιχης απόφασης (2018), οι υποχρεωτικές ενδείξεις που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι:

α) Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως “προέλευση Ελλάδα” ή προτιμότερα “Προέλευση γάλακτος: Ελλάδα”.

Σημειώνεται για τις επιχειρήσεις ότι κάθε άλλη σχετική επισήμανση (με σημαίες, ποσοστά και “σήματα”), που συσκοτίζει τον καταναλωτή στο θέμα προέλευσης του γάλακτος, θεωρείται ανεπαρκής έως παραπλανητική και στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού.

β) Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως:

- “Προέλευση γάλακτος: Όνομα χώρας”, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της Ε.Ε. ή χώρα εκτός Ε.Ε., π.χ. “Προέλευση γάλακτος: (όνομα μιας χώρας προέλευσης)”.

- “Προέλευση γάλακτος: Ε.Ε., στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.λπ.) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

- “Προέλευση γάλακτος: εκτός Ε.Ε., στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ε.Ε.

Όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Παράλληλα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντείνονται οι έλεγχοι και καλούνται:

- Οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους.

- Οι καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στις ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, τη διάσημη ελληνική διατροφή, τα μοναδικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τις ανερχόμενες ελληνικές εξαγωγές, αλλά και τις δικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, από κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις