Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έρχεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων - Οι κατηγορίες και τα κριτήρια ένταξης στο μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρισμού

Για παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάνει λόγο το ΥΠΕΝ, αν και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) είναι ακόμα “κλειστή”, μη επιτρέποντας, έτσι κι αλλιώς, στην παρούσα φάση, την πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΝ Γ. Θωμά, δίνεται παράταση μέχρι 30.09.2019 (σ.σ.: ίσχυε έως τέλη Αυγούστου) για την υποβολή των αιτήσεων εκ νέου υπαγωγής στο ΚΟΤ ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν όλοι οι προμηθευτές.

Κατά το υπουργείο, η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη για να ενημερωθεί η βάση δεδομένων που τηρείται από την ΗΔΙΚΑ με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων έτους 2018 και για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες από την αρχικά περιορισμένη περίοδο υποβολής αιτήσεων που είχε οριστεί.

Αναφέρεται δε ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.idika.gr/kot/ και μέχρι 30.09.2019 θα ενημερωθούν για την εκ νέου ένταξή τους ή όχι στο ΚΟΤ. Σημειώνεται ότι μέχρι τον έλεγχο και την έγκριση (ή όχι) των νέων αιτήσεων παραμένουν ενταγμένοι στο ΚΟΤ οι υφιστάμενοι δικαιούχοι.

Πάντως, στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ είναι αναρτημένη εδώ και εβδομάδες η ακόλουθη ανακοίνωση: “Η εφαρμογή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018. Θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση”.

Δικαιούχοι - έκπτωση

Σε κάθε περίπτωση, για τους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ, όταν θα “ανοίξει” η ηλεκτρονική πλατφόρμα, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες:

- Κατηγορία ΚΟΤ Α: Απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για εγκρίσεις προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης στο ΚΕΑ).

- Κατηγορία ΚΟΤ Β: Εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος Κοινωνικού Μερίσματος 2017. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά, όπως γινόταν και με το Κοινωνικό Μέρισμα.

Στο ΚΟΤ Α υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης ΚΕΑ, ήτοι:

i. Συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έως 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

ii. Αντικειμενική δαπάνη κινητής περιουσίας (επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή δίκυκλα) έως 6.000 ευρώ.

iii. Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα εξής όρια:

- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 1.200 ευρώ

- Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 1.800 ευρώ.

- Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 2.100 ευρώ.

- Νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη: 2.400 ευρώ.

- Νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη: 2.700 ευρώ.

- Νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη: 3.000 ευρώ.

Η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) είναι 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου και διανομής (ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ).

Στο ΚΟΤ Β υπάγονται όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.000 ευρώ.

- Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 13.500 ευρώ.

- Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη:15.750 ευρώ.

- Νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη:18.000 ευρώ.

- Νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη: 24.750 ευρώ.

- Νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθενται 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 2.250 ευρώ, έως 31.500 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού μελών.

Παράλληλα, πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία, συνολικής φορολογητέας αξίας (βάσει υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ), έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και κατ’ ανώτατο έως 180.000 ευρώ. Τα μέλη του νοικοκυριού δεν πρέπει να εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν πρέπει να δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους κ.λπ.

Για νοικοκυριό με άτομο/άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα ανωτέρω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ.

Για νοικοκυριό με άτομο/άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, που παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα ανωτέρω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.

Η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%.

Όρια κατανάλωσης

Σημειώνεται ότι για τιμολόγηση με ΚΟΤ τίθενται όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης (120 ημερών):

- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 1.400 kWh

- Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 1.600 kWh

- Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 1.700 kWh

- Νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη: 1.800 kWh

- Νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη: 1.900 kWh

- Νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη: 2.000 kWh.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση100 kWh, μέχρι συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως αριθμού μελών.

Για νοικοκυριό με άτομο/άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh. Για νοικοκυριό με άτομο/άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης τα όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

Α.Ζ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις