Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προς πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Η αδράνεια της κυβέρνησης και τα πραγματικά στοιχεία - Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού, ακόμη και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα

Σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της κατοικίας τους, καθότι, όπως έχει καταστήσει σαφές η κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχιση της προστασίας της α΄ κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία ένταξης στο πλαίσιο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το 2019.

Οι αποφάσεις για αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο θα ληφθούν στην επόμενη αξιολόγηση και στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να βγουν "στη σέντρα" οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μέσα από τη νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν του τέθηκε το ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με χιλιάδες πολίτες οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύσουν από την 1η Μαΐου και έπειτα, το ίδιο στέλεχος περιορίστηκε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν «για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών κινδύνων», παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στο μέλλον.

Ανησυχία

Η συγκεκριμένη αποστροφή δημιουργεί έντονη ανησυχία, καθότι ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 5.000 πλειστηριασμοί για το 2020, ενώ παράγοντες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για ενδεχόμενο να φτάσουν τους 25.000 συνολικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι κύκλοι φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το φαινόμενο των πλειστηριασμών ενδέχεται να αυξηθεί και συνολικά να ξεπεράσουν τις 180.000.

Άλλωστε, οι επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα φέρονται να ξεκαθάρισαν ότι το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία. Μάλιστα θα πρέπει να προβλέπει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με τα σημερινά δεδομένα, από την 1η Μαΐου έρχεται πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ακόμη και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Κύμα εξώσεων

Ένα ζήτημα που απασχολεί είναι το πώς θα χειριστούν τους φακέλους των κόκκινων στεγαστικών δανείων τα funds, που θα αποκτήσουν κόκκινα δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων, λόγω και του σχεδίου «Ηρακλής». Με απλά λόγια, υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο θα μπουν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για ρυθμίσεις και ακολούθως υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για κύμα πλειστηριασμών κι εξώσεων για όσα νοικοκυριά θα πτωχεύουν.

Είναι γεγονός ότι το θέμα των κόκκινων δανείων ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες (εξαιρουμένων των στρατηγικών κακοπληρωτών). Η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο πλαίσιο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νομισματικής ένωσης.

Το ποσοστό κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι 37,4%, έναντι 3,41% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 39,24% του δεύτερου τριμήνου.

Ακολουθεί η Κύπρος με ποσοστό επισφαλειών 17,5%, η Πορτογαλία με 10% και η Ιταλία με 7%. Το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη έχει το Λουξεμβούργο με μόλις 0,91%.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία των κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέσω του σχεδίου (αμφιβόλου διαφάνειας) «Ηρακλής» να μειωθούν κατά 30 δισ.

Κίνδυνος για α’ κατοικία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία στο διάστημα από 1 Ιουλίου 2019 μέχρι 10 Ιανουαρίου 2020, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689, έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 1.548 αιτήσεις.

Επίσης έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδεκτές 172 προτάσεις ρύθμισης από δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων, ενώ έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.

Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί μέχρι και το τέλος Απριλίου, τότε είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν χιλιάδες πλειστηριασμοί και α’ κατοικίας μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο