Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ασάφειες για τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας

Από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα - Στον Γ. Βρούτση η ευθύνη για τη μη απόδοση της 13ης σύνταξης - Στις καλένδες η όποια μείωση του φόρου επιτηδεύματος

Χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση και με γενικόλογες τοποθετήσεις για τη μη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας προχωρά η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου και «πράγματι λήγει, γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη», δημιουργώντας έντονη ανησυχία για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους. Την ίδια ώρα, απέφυγε να τοποθετηθεί για την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί μείωσή της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ, ως φαίνεται, παραπέμπεται στις καλένδες η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο Χρ. Σταικούρας ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν και θα πάψει να υφίσταται ο Νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα έχει κάποιες προτεραιότητες, όπως ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα και δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να ανταπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, απέφυγε να εξειδικεύσει ποιους θα αφορά και με ποια κριτήρια, κάτι το οποίο έπραξε και για τις ευάλωτες ομάδες. Ο ίδιος έκανε λόγο για ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα, «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός, και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία αποφεύγοντας να αναλάβει την παραμικρή δέσμευση.

Μάλιστα, για το θέμα των πλειστηριασμών είπε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίζουν να γίνονται και στο μέλλον» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καμία προσδοκία για μείωση φόρου επιτηδεύματος

Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς για την εισφορά αλληλεγγύης και την υπόσχεση μείωσής της από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι θα γίνει «όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2020, και εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί περίπου μετά το πρώτο τρίμηνο, τον Απρίλιο. Τότε θα γίνει μια σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Για τον φόρο επιτηδεύματος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες». Εξήγησε πως «δεν μπορώ να πω τίποτα με τα σημερινά δεδομένα για το 2020». Αλλά δήλωσε την πρόθεση όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος το 70% να χρησιμοποιείται για μειώσεις φόρων. Οι κινήσεις αυτές, είπε, «αξιολογούνται κεντρικά», αποστέλλοντας την... ευθύνη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις. Ανέφερε τη μείωση του ΦΠΑ και επισήμανε πως «αυτό στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία και το 2020 και τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών".

"Δείχνει" Βρούτση για τη 13η σύνταξη

Επίσης, ο Χρ. Σταϊκούρας "έδειξε" τον Γ. Βρούτση σχετικά με το αν θα δοθεί ή όχι η 13η σύνταξη, αναθερμαίνοντας τα σενάρια περί κακής συνεργασίας μεταξύ των δύο, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας διαθέτει περίπου 1 δισ. ευρώ για να το αξιοποιήσει, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού, πετώντας το... γάντι στον συνάδελφό του για την επικείμενη κατάργηση της 13ης σύνταξης που θέσπισε πέρυσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μόνιμο τρόπο.

Γ.Α.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο