Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αυξάνονται οι ανισότητες και οι δισεκατομμυριούχοι!

Από τη Lehman Brothers στο σήμερα - Από το 2008 μέχρι και το 2019 οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου τριπλασιάστηκαν, ενώ η περιουσία τους τετραπλασιάστηκε

Ήταν Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers (είχε ιδρυθεί το 1850) κατέρρευσε υπό το βάρος ζημιών 60 δισ. δολαρίων, κυρίως λόγω "τοξικών" προϊόντων. Η χρεοκοπία της τράπεζας οδήγησε στη χειρότερη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929. Για ποιους όμως ήταν πραγματικά μια κρίση και για πόσους μια ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη και τις περιουσίες τους σε μια περίοδο που, ιδίως στην Ευρώπη, αυξήθηκαν οι ανισότητες και απλώθηκε η φτώχεια;

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου ανέρχονταν 793 και η συνολική περιουσία τους στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, η μεθοδολογία της οποίας βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύονται στο οικονομικό περιοδικό “Forbes” και δημοσιοποιούνται από την τράπεζα Crédit Suisse 2.153 πρόσωπα έχουν πλέον στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη, ήτοι 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επί της ουσίας, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη τριπλασιάστηκαν, ενώ η περιουσία τους σχεδόν τετραπλασιάστηκε! Η περιουσία του 1%, των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου, «αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του αθροιστικού πλούτου» των 6,9 δισεκατομμυρίων λιγότερο πλούσιων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη της λιτότητας, όπου οι άνεργοι ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια -από το 2008 έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια οι δισεκατομμυριούχοι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα ανήλθαν στους 580 από 196.

Άνοιγμα "ψαλίδας"

Στη Γαλλία, 7 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερα από ό,τι το 30% και πλέον των φτωχότερων πολιτών. Στα χέρια του 10% των πιο πλούσιων Γάλλων συγκεντρώνεται ο μισός πλούτος της χώρας. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι 22 δισεκατομμυριούχοι έχουν στα χέρια τους περισσότερα από ό,τι όλες οι γυναίκες στην Αφρική μαζί. Στις ΗΠΑ, το μερίδιο της πίτας που ελέγχεται από το πλουσιότερο 0,1% του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο από το 1929 μέχρι σήμερα.

Όπως είναι φανερό, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την ώρα που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τροφοδοτείται και ακόμη και το "διόλου αθώο του αίματος" ΔΝΤ σπεύδει να απευθύνει παραινέσεις προς τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της φορολόγησης των πλουσιότερων τμημάτων των κοινωνιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, σημείωσε πρόσφατα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σε ανάρτησή της, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ανισότητα έχει καταστεί «μία από τις πλέον περίπλοκες και ανησυχητικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία» την τελευταία δεκαετία. Φυσικά, το ΔΝΤ και δεν... ξύπνησε μια μέρα όντας ένα νέο Ταμείο και μάλιστα... ευαισθητοποιημένο, καθώς όπου και αν κατέφθασε επέβαλες πολιτικές λιτότητας. Απλώς φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται τη δημιουργία συνθηκών για κοινωνικές εκρήξεις.

Το παράδειγμα της Ελλάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραπλήσια είναι η εικόνα και στην πολύπαθη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα από το 2007 έως το 2017 (έκθεση ΟΗΕ, Δεκέμβριος 2019): το πλουσιότερο 1% αύξησε τα εισοδήματά του κατά 5,9%, ενώ το φτωχότερο 40% έχασε το 43,8% του εισοδήματός του. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη μέχρι και το 2014 οι φτωχότεροι πλήρωσαν περισσότερους φόρους κατά 337%, ενώ οι πλούσιοι επιβαρύνθηκαν μόλις κατά 9%!

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε σε μια προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων, η οποία άρχισε να παράγει κάποια αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα, με βάση δεδομένα του 2017, βρισκόταν ακόμη ψηλά (αλλά με μειούμενη τάση) στη λίστα των χωρών με μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες και συγκεκριμένα στην έκτη θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχετική κατάταξη γίνεται βάσει της τιμής που προκύπτει από τον λόγο του συνολικού εισοδήματος που εισπράττεται από το 20% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα προς το εισόδημα που εισπράττεται από το 20% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο ανοιχτή είναι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς.

Βελτίωση

Για το 2018 υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία για την Ελλάδα, που δείχνουν περαιτέρω «κλείσιμο της ψαλίδας» ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και στους πολύ φτωχούς, με τον λόγο να διαμορφώνεται στο 5,5. Το 2017, η τιμή που πήρε ο σχετικός λόγος εισοδήματος των πολύ πλουσίων προς το εισόδημα των πολύ φτωχών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν 5,1, ενώ το 2010, στις αρχές της ύφεσης, είχε διαμορφωθεί σε 4,9.

Στην Ελλάδα, το 2017 ο λόγος αυτός ήταν 6,1, με άλλα λόγια το εισόδημα που εισπράχθηκε από το 20% της υψηλότερης εισοδηματικά πληθυσμιακής ομάδας ήταν 6,1 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα που είχε η φτωχότερη πληθυσμιακή ομάδα. Το 2010, πρώτη χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα εισήλθε σε καθεστώς Μνημονίου και ενώ ακόμη δεν είχαν γίνει περικοπές σε μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά ούτε και η ανεργία είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, όπως συνέβη στη συνέχεια, ο αντίστοιχος λόγος ήταν 5,6. Από το 2011 ακολούθησε έντονα αυξητική τάση, δηλαδή οι ανισότητες οξύνθηκαν, καθώς τη χρονιά εκείνη ο λόγος είχε τιμή 6.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο