Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιζήμια για την οικονομία η προστασία της πρώτης κατοικίας!

Ο Αδωνις Γεωργιαδης συνεχίζει το ρεσιτάλ κυνισμού της κυβέρνησης - Α. Χαρίτσης: Ο Άδ. Γεωργιάδης «γνωρίζει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν" - Ν. Παππάς: «Αρκετά με την απάτη της ΝΔ. Οι πολίτες δεν θα ανεχθούν τον κυνισμό ή να τους κουνούν το δάκτυλο όσοι τους έφεραν στην καταστροφή»

Σε ένα νέο ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού επιδόθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας προκαλώντας εύλογα θύελλα αντιδράσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης -ο οποίος έχει παραδεχθεί on camera ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ξεπερνούν τα 278 εκατ. ευρώ- υποστήριξε σε ομιλία του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ότι «δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία, ούτε πρέπει να υπάρχει, διότι είναι επιζήμια για την οικονομία»! Είναι απορίας άξια η συγκεκριμένη δήλωση, καθότι, όπως είναι γνωστό, ουδέποτε -ούτε καν μέσα στην κρίση- υπήρξε απόλυτη προστασία, κάτι το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις του υπουργού αφορούν την προετοιμασία της κοινής γνώμη για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η συγκεκριμένη διατύπωση δημιουργεί έντονη ανησυχία, καθότι ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 5.000 πλειστηριασμοί για το 2020, ενώ παράγοντες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για ενδεχόμενο να φτάσουν τους 25.000 συνολικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Εν τω μεταξύ ορισμένοι κύκλοι φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το φαινόμενο των πλειστηριασμών ενδέχεται να αυξηθεί και συνολικά να ξεπεράσουν τους 180.000.

Προετοιμασία για το τέλος Απριλίου

Ως εκ τούτου, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση σπεύδει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για αυτό το οποίο θα επακολουθήσει μετά την 30ή Απριλίου, οπότε λήγει η προθεσμία προστασίας της πρώτης κατοικίας, ικανοποιώντας μεταξύ άλλων αιτήματα των ανακεφαλαιοποιημένων -από τα χρήματα του ελληνικού λαού- τραπεζών. Γι' αυτό, αντί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ή να επεκτείνει χρονικά το υπάρχον, σπεύδει μέσω δηλώσεων (είναι η δεύτερη φορά που "χτυπά" για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Γεωργιάδης) να προλειάνει το έδαφος για την έναρξη πλειστηριασμών και πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου και έπειτα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ποσοστό κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι 37,4%, έναντι 3,41% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 39,24% του δεύτερου τριμήνου. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι τα όσα σκοπεύει να πράξει -ή καλύτερα να μην πράξει- η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφορούν και χιλιάδες ευάλωτους πολίτες.

Α. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για χιλιάδες νοικοκυριά

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οραματίζεται μία ανάπτυξη που δεν αφορά όλη την κοινωνία και δεν υπολογίζει τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών» υποστηρίζει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας στις «κυνικές», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφορεί αν χιλιάδες νοικοκυριά θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως ο κ. Γεωργιάδης «γνωρίζει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν, (...) ότι οι θυσίες τους βοήθησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρξε μια μεγάλη κατάκτηση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Κλείνοντας ο Αλέξης Χαρίτσης προειδοποίησε: «Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να γυρίσει τη χώρα στις μνημονιακές πολιτικές, προκειμένου μάλιστα να υλοποιήσει όσα ζητούσαν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών».

Ν. Παππάς: Υπεύθυνος για τις δηλώσεις Γεωργιάδη ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα ο Νίκος Παππάς επέρριψε την ευθύνη των δηλώσεων του Άδ. Γεωργιάδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως πρόκειται για άποψη «αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη». Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους»,  για να συμπληρώσει: «Η άποψη πως 'η προστασία της πρώτης κατοικίας ζημιώνει την οικονομία' είναι αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη». Και κατέληξε: «Αρκετά με την απάτη της Ν.Δ. Οι πολίτες δεν θα ανεχθούν τον κυνισμό ή να τους κουνούν το δάκτυλο όσοι τους έφεραν στην καταστροφή».

Κίνημα Αλλαγής: Θα εγγυηθεί και την εκτέλεση των εντολών των funds;

Τη θέση του Άδωνι Γεωργιάδη επέκρινε με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης πως επιχειρηματολογεί υπέρ των γενικευμένων πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας:

«Ο κ. Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις. Το επόμενο βήμα, φανταζόμαστε, είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μην τους ξεφύγει και κανένας».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μιλώντας στο Open: «Στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο -και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο- μιλάω για την απόλυτη προστασία στην πρώτη κατοικία. Μόνο η κυρία Γεννηματά δεν το κατάλαβε, γιατί μάλλον έπαθε λίγο ΣΥΡΙΖΑ". Από εκεί και πέρα ο ίδιος πρόσθεσε πως από τις 30 Απριλίου και μετά "θα παρουσιάσουμε τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος, όπως είπα και στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, παρούσης της κ. Γεννηματά, όσοι είναι πραγματικά αδύναμοι θα έχουν δίχτυ προστασίας". Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο ίδιος ούτε άλλος υπουργός έχουν μιλήσει συγκεκριμένα, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για το ότι το όποιο δίχτυ θα διαθέτει πολύ μεγάλες... τρύπες.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις