Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κίνηση αντιπερισπασμού Σταϊκούρα προς τις τράπεζες

Έστειλε επιστολή στους τραπεζίτες για την πρώτη κατοικία - Σε επιστολή που απέστειλε προς τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρ. Απαλαγάκη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν ευνοϊκή πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση». Το βασικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο ο υπουργός επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν πριν από λίγες ημέρες είχε εκθειάσει τις... θυσίες των ελληνικών τραπεζών εν μέσω κρίσης

Σε κινήσεις αντιπερισπασμού, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του -περί του ότι πλήρωσαν και οι τράπεζες το «μάρμαρο» της κρίσης-, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρ. Απαλαγάκη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν ευνοϊκή πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση». Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι οι τράπεζες ακολουθούν αυτήν την πρακτική. Το βασικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο ο υπουργός επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν πριν από λίγες ημέρες είχε εκθειάσει τις... θυσίες των ελληνικών τραπεζών εν μέσω κρίσης.

Κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες.

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης). Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Ο νέος πτωχευτικός

Οι θεσμοί φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει ότι το νέο πλαίσιο, που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία, ούτε καν πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα θα πρέπει να προβλέπει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από εκεί και πέρα ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Η σχετική Οδηγία υποτίθεται ότι δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους!

Αποστολή e-mail σε χρήστες της πλατφόρμας

Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση, είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στον νόμο αυτόν.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mail σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις