Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"V" ύφεση από "V" ύφεση διαφέρουν

  «Η ύφεση θα έχει σχήμα ‘V’ και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη». Με μια πρώτη ματιά, η πρόβλεψη - ευχή αυτή που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας...

«Η ύφεση θα έχει σχήμα ‘V’ και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη». Με μια πρώτη ματιά, η πρόβλεψη - ευχή αυτή που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, εφόσον καταστεί και πραγματικότητα, θα σημαίνει επιτυχία.

Εάν το εύγλωττης αποκωδικοποίησης σχήμα «V», που απεικονίζει μια απότομη πτώση και στη συνέχεια μια άμεση επάνοδο, συγκριθεί με ύφεση σχήματος «U», που απεικονίζει μια βραδύτερη επάνοδο, σχήματος «W», που περιγράφει σκαμπανέβασμα ωσότου βρεθεί ο δρόμος της ανάπτυξης, ή, ακόμη χειρότερα, σχήματος «L» που αποδίδει το «τούνελ» χωρίς «φως στο βάθος», τότε, ναι, θα πρόκειται για επιτυχία.

Με μια δεύτερη, πιο αναλυτική ματιά όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η πιθανότητα επίτευξης για μια οικονομία υπό ανώμαλες συνθήκες (όπως αυτή εδώ της πανδημίας) ισοσκελισμού της ύφεσης, και μάλιστα μεγάλης, με ισοποσοστιαία ανάπτυξη το επόμενο έτος είναι μεν υπαρκτή, στα όρια της θεωρίας των πιθανοτήτων δε. Δεν πας από το -0,2 στο +0,2 ούτε, πόσο μάλλον, από το -2 στο +2. Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9,7% για φέτος. Ποσοστό μεγάλο εκτός «κανονικότητας» άρα και αδύνατο να προβλεφθεί αν θα ακολουθηθεί από μια πλήρη, μερική ή και με το παραπάνω «αποκατάσταση».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το -9,7% του 2020 θα διαδεχθεί το 7,9%. Αυτό σημαίνει πως αν το 2019 ήσουν στο 100 και το 2020 πέσεις στο 90,3 (100 - 9,7%), τότε με +7,9% το 2021 θα πας στο 97,4 (90,3 + 7,9%). Έχεις να καλύψεις δηλαδή 2,6 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να επανέλθεις το 2022 στο 100 όπου ήσουν το 2019. Και υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως ούτε οι επιπτώσεις από την πανδημία θα έχουν «ουρές» ούτε θα ενσκήψουν δεύτερος ή και τρίτος γύρος εμφάνισης του ιού.

Επιπλέον, θα πρέπει να τις καλύψεις με οικονομία εξαρτώμενη από τους λεγόμενους αστάθμητους παράγοντες (λ.χ. σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό). Και πάντως, το +2,6 υπό «κανονικές συνθήκες» δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο.

Επιτυχία λοιπόν δεν είναι το να επιτύχεις τη χρονική σμίκρυνση της ύφεσης σε σχήμα «V», αλλά σε «V» ευανάγνωστο και πάντως όχι τείνον προς το «U». Αν και, με τη στενή έννοια, «επιτυχία» θα ήταν να έχεις το δεξιό σκέλος του «V» μακρύτερο.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο