Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τζ. Στίγκλιτς: Διπλό βάρος, οικονομικό και προσφυγικό, σηκώνει η Ελλάδα

Όχι μόνο στραγγαλίζεται από τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας, αλλά τώρα η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει και το κόστος της προσφυγικής κρίσης. Αυτό επισήμανε ο Αμερικανός κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την Οικονομία Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βιέννη, όπου βρίσκεται...

Όχι μόνο στραγγαλίζεται από τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας, αλλά τώρα η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει και το κόστος της προσφυγικής κρίσης. Αυτό επισήμανε ο Αμερικανός κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την Οικονομία Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βιέννη, όπου βρίσκεται ως κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη της UNIDO.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, ο Τζ. Στίγκλιτς ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πρόσφυγες συνιστούν έναν κίνδυνο για τους φτωχούς, καθώς στο μέλλον θα είναι ανταγωνιστές τους για τις φθηνές εργασίες και αυτό ισχύει, όπως είπε, και για την ίδια τη Γερμανία, όπου οι άνθρωποι στο τέλος της αλυσίδας του εισοδήματος δεν έχουν επωφεληθεί τίποτε από τον πλούτο της χώρας.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια αποδοχή προσφύγων σε χώρες με μεγάλη ανεργία, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, θα αύξανε ακόμη περισσότερο την ανεργία, ενώ παρέπεμψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχει «πολλή κρυφή ανεργία», με το «ρεαλιστικό» ποσοστό της να βρίσκεται σχεδόν στο 12%, ενώ το μέσο εισόδημα είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από είκοσι χρόνια.

Οι φτωχοί μπορεί μεν να εργάζονται, αλλά το εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλό, ενώ σε εκείνους με χαμηλή κατάρτιση το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται στο μεταξύ σε πτώση, τόνισε ο Αμερικανός νομπελίστας, ο οποίος αναμένει μια παρόμοια εξέλιξη και στην Ευρώπη. Ο ίδιος σημείωσε πως, για παράδειγμα, μπορεί η Ισπανία προφανώς να ανακάμπτει, ωστόσο πληρώνει γι' αυτό ένα μεγάλο τίμημα, καθώς τα μέσα εισοδήματα βρίσκονται στο μεταξύ πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι πριν από την έναρξη της κρίσης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο