Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σήμερα βγαίνουμε στους δρόμους για τη σωτηρία του πλανήτη

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής - Δύο διαδηλώσεις στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή

Σε διαδήλωση στο Σύνταγμα, σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Κρίσης, οπότε εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα βγουν στους δρόμους για τη σωτηρία του πλανήτη, καλεί η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.

Με αφορμή την εβδομάδα των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που θα λάβουν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, οι 31 οργανώσεις που αποτελούν τη «Συμμαχία για το Κλίμα» στην Ελλάδα υποστηρίζουν το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece» και τις δράσεις που διοργανώνει τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις της «Συμμαχίας για το Κλίμα», σημειώνουν πως θα συμμετάσχουν μαζικά «για να ενώσουμε τις φωνές μας με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα των +1,5 βαθμών Κελσίου».

Η «Συμμαχία για το Κλίμα» καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες της χώρας να συμμετέχουν στην εβδομάδα δράσεων που διοργανώνεται από το μαθητικό κίνημα και να στηρίξουν δυναμικά με την παρουσία τους τη γενική απεργία της 27ης Σεπτεμβρίου 2019. Παράλληλα, καλεί την πολιτική ηγεσία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε επίπεδο πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου και «να σταθεί στο ύψος της ιστορικής περίστασης υποστηρίζοντας φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για συγκράτηση της μέσης θερμοκρασίας στο επίπεδο των +1,5 βαθμών Κελσίου».

Η διαδήλωση έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στο κάλεσμά της, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή υπογραμμίζει:

"Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη. Είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια πολιτών και πρώτα απ' όλα των νέων και των μαθητών/τριών που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν την ίδια ημέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου και δηλώνει αποφασιστικά 'Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα'".

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως περιγράφεται, είναι "η μαχητική ενωτική δράση και η μαζική συμμετοχή σ' αυτήν όχι μόνο των περιβαλλοντικών κινήσεων, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών, τοπικών συλλόγων, δημοτικών - περιφερειακών σχημάτων, ακτιβιστών/τριών και ενεργών πολιτών".

Παραθέτει δε τις βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη (χρήση ορυκτών καυσίμων, αστικοποίηση, αποψίλωση δασών, διαχείριση απορριμμάτων, ανεξέλεγκτη ρύπανση θαλασσών, αλλαγή διατροφικών συνθηκών) υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "πολύ πρόσφατα ζήσαμε τις πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων στον Αμαζόνιο και στη Σιβηρία, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, τη ρύπανση από τη διαρροή αργού πετρελαίου στα ανοιχτά της Χιλής.

Όλα αυτά καταστρέφουν τις βάσεις επιβίωσης εκατομμυρίων πληθυσμών και τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, ο οποίος θα καταστεί αβίωτος αν δεν αναληφθούν επειγόντως δραστικές περιβαλλοντικές πολιτικές".

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις

Στη σημερινή διαδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σημειώνοντας πως «οι εικόνες καταστροφής του Αμαζονίου από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν είναι μόνο αυτές.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Είναι ζήτημα επιβίωσης του ίδιου του πλανήτη, ο οποίος απειλείται καθημερινά από μια σειρά ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που καταστρέφουν το κλίμα, όπως η ολοένα και αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων ή η αποψίλωση των δασών, υπονομεύουν τη βιοποικιλότητα, μολύνουν την ατμόσφαιρα και τους υδάτινους πόρους.

Ολόκληρος ο πλανήτης απειλείται από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας, δυστυχώς, γίνονται πλέον καθημερινά ορατές. Η συνειδητή άρνηση της κλιματικής αλλαγής από τους ισχυρούς του πλανήτη για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών λόμπι κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ασφυκτική. Ο συντονισμός των δράσεων όλων των κινήσεων και πρωτοβουλιών των πολιτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στις 12 μ. οι μαθητές στην Πλατεία Συντάγματος

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Χρειάζονται διαρθρωτικές λύσεις για την αντιμετώπισή της» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με τη σειρά της δηλώνει συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση με το παρακάτω κάλεσμα: «Το τελευταίο διάστημα οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης αγγίζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Μια σειρά από αιτίες βλάπτουν σοβαρά τα οικοσυστήματά μας. Οι έως τώρα κινήσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς και πλέον ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος προκειμένου να κινηθούμε σε μια πορεία αντιστροφής των επιπτώσεων. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Χρειάζονται διαρθρωτικές λύσεις για την αντιμετώπισή της».

 

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ρόλος του σχολείου στην ευαισθητοποίηση των μαθητών

Με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να λάβει εντός του σχολικού πλαισίου (π.χ. ένταξη σχετικού μαθήματος στο ωρολόγιο πρόγραμμα σχολικής τάξης, εμπλουτισμός της θεματολογίας του πολύ επιτυχημένου θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια κ.λπ.) ώστε να αυξηθούν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και εντέλει η ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο εκ μέρους των μαθητών και των μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ναι, αλλά ο Τσίπρας έφερε Μνημόνια

Μπορεί τα κανάλια να δοξάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στον πραγματικό κόσμο η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, το κλίμα κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, η πολυδιαφημισμένη ρευστότητα πέφτει με το σταγονόμετρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις