Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

WWF Ελλάς: Πρόληψη και πάλι πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές

Ναι μεν το 2019 ήταν μια ήπια χρονιά για τις δασικές πυρκαγιές, όμως η κλιματική κρίση αλλάζει με γοργούς ρυθμούς τα δεδομένα θέτοντας τα δάση σε άμεση απειλή, προειδοποιεί το WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από την αρχή του 2019 κάηκαν στην Ελλάδα περίπου 120.450 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, αριθμός χαμηλός συγκριτικά με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (259.500 στρ.).

Η πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, τον περασμένο Αύγουστο, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση δασική πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου (23.506 στρ.), αναφέρει τo WWF Ελλάς, που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή. Η συσσώρευση καύσιμης ύλης και η απουσία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών είναι ορισμένα από τα κενά που συνετέλεσαν και σε αυτή την πυρκαγιά, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η Εύβοια παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιών. Μόνο το 2019, σε πέντε πυρκαγιές, κάηκαν 37.128 στρ., που αντιπροσωπεύουν το 31% των συνολικών εκτάσεων στη χώρα.

Η οργάνωση επισημαίνει και πάλι πως η πρόληψη είναι κρισιμότερη από την καταστολή και προτείνει κατά προτεραιότητα τα εξής:

* Μετακίνηση του ειδικού βάρους από την καταστολή στις πολιτικές και δράσεις πρόληψης, με ταυτόχρονο συντονισμό μεταξύ πρόληψης, καταστολής και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας.

* Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

* Ιεράρχηση των μέτρων πρόληψης και καταστολής σε τοπικό επίπεδο, βάσει του επαναπροσδιορισμού των περιοχών υψηλού κινδύνου. Οι επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών έχουν θεσμοθετηθεί το μακρινό 1980 και δεν έχει μεσολαβήσει καμία επικαιροποίηση!

* Άμεση εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΓΔΔΔΠ/61420/447 (ΦΕΚ Β' 2863, 5.7.2019), η οποία προβλέπει χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια για δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και ενίσχυσης της δασικής υπηρεσίας.

* Αξιοποίηση των πόρων που προβλέπονται για θέματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στο υπομέτρο 4.3 και το μέτρο 8 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις