Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επτά μελέτες χωρίς προϋπολογισμό για το Μάτι

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις - Εκτός η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής

Εν κρυπτώ, με την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού να είναι η Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και την προθεσμία κατάθεσης των προσφορών να εκπνέει, μόλις σήμερα το μεσημέρι στις 12 και χωρίς προϋπολογισμό, το ΤΕΕ προκήρυξε επτά μελέτες που ουδόλως παραπέμπουν στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή Νέας Μάκρης - Ραφήνας.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με πρόσχημα "την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών" στην περιοχή, εκτός των άλλων αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα από τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατά παρέκκλιση ανατέθηκε όλο το αντικείμενο του σχεδιασμού για το Μάτι στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ΤΕΕ λοιπόν προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση εκπόνησης επτά μελετών, με άγνωστο προς το παρόν να παραμένει αν έχει υπογραφεί κάποια σύμβαση με το ΥΠΕΝ.

Αυτές είναι μελέτες για τη μελλοντική κατάρτιση(;) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και αγνοούν παντελώς την προέγκριση του εν λόγω σχεδίου, στις 22.5.2019, με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Από το προοίμιο των επτά προκηρύξεων απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην απόφαση προέγκρισης της πρώην γενικής γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα. Από την προέγκριση, κρατούν μόνο την τεχνική έκθεση και τους χάρτες για την οριοθέτηση της περιοχής μελέτης.

Αντίθετα, παραπέμπουν στην Υπουργική Απόφαση του 2017 για τις Τεχνικές Προδιαγραφές Μελετών Ειδικών Χωρικών Σχεδίων του Νόμου 4447/2016, οι οποίες εν προκειμένω είναι... εκτός θέματος σε σχέση με το περιεχόμενο και τις απαιτήσεις των υπό ανάθεση μελετών. Αναλυτικότερα, οι μελέτες αφορούν την εκπόνηση του Χωροταξικού - Πολεοδομικού Σχεδιασμού για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) στην περιοχή Μάτι Αττικής, μελέτη κατάρτισης δασικών χαρτών (οι δασικοί χάρτες έχουν καταρτισθεί και αναρτηθεί για την περιοχή), οριοθέτησης ρεμάτων, συγκοινωνιακή, τοπογραφίας, γεωλογικής καταλληλότητας και την "εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων" επί... ανύπαρκτου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Άλλο ένα καινοφανές στοιχείο των επτά προκηρύξεων, με κριτήριο ανάθεσης τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, είναι ότι δεν συνοδεύονται από προεκτιμώμενο προϋπολογισμό, παρά μόνο αναγράφεται πως "φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης που θα συναφθεί είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο. Η δαπάνη θα βαρύνει τον ΚΑΕ 976.01 και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ετών 2019 και 2020". Οι προβλεπόμενοι χρόνοι για την ολοκλήρωση της σύνταξης των μελετών είναι ασφυκτικοί. Τρεις μήνες μόνο από την υπογραφή της σύμβασης.

Πάντως η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, δύο μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου (4626/2019, ΦΕΚ Α 141/16/9/2019), στις 28.11, σε απόφασή της εξουσιοδοτεί κατά πλειοψηφία τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Επιμελητηρίου να προβούν "σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση και δημοσίευση όλων των απαιτούμενων προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τη σύνταξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου".

Υπενθυμίζεται ότι η παραθεριστική κατοικία και η παραθαλάσσια αναψυχή προκρίνονταν ως κύριες χρήσεις στην πυρόπληκτη περιοχή Νέας Μάκρης και Ραφήνας, στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Περιελάμβανε δε τους βασικούς κανόνες για την εκπόνηση της μελέτης που θα ακολουθήσει όσον αφορά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις χρήσεις γης και τη σύνδεση των οικιστικών περιοχών και ελεύθερων χώρων, την ιεράρχηση του οδικού δικτύου, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης, αλλά και την αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων. Καθορίζονταν ως περιοχή επέμβασης έκταση 7.900 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τμήμα της πυρόπληκτης περιοχής που ανήκει στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου. Καθόριζε ακόμη συντελεστές δόμησης ανά χρήση γης κ.λπ.

Κατέληγε δε με την επισήμανση ότι "η μελέτη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα προσδιορίσει τις αναγκαίες επιπλέον μελέτες στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου Χωρικού Σχεδιασμού και οργάνωσης", π.χ., ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες τοπίου, κυκλοφοριακές, μελέτες λιμενικών έργων, μελέτες τοπογραφίας, γεωτεχνικές / εδαφολογικές, δασικές, φυτοτεχνικές μελέτες κ.ο.κ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις