Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ζητάει την περιβαλλοντική μελέτη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Μετά την καταγγελία του Συντονιστικού Ιερισσού

"Η στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση ουδέποτε έγινε για τις δραστηριότητες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και αυτό καταγγείλαμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου", επισημαίνει το Συντονιστικό Ιερισσού. Αφορμή η ομόφωνη απόφαση της περασμένης Δευτέρας, με την οποία η Επιτροπή ζητάει από την Κομισιόν να διερευνήσει αν τα έργα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 42/2001 για εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και με τη Σύμβαση του Άαρχους για πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.

Το Συντονιστικό, στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι, εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούμε τα αυτονόητα, και "αυτοί που δεν μας έχουν πάρει υπόψη μέχρι σήμερα οφείλουν να το ξανασκεφτούν πριν λογοδοτήσουν". Υπενθυμίζει ότι "οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με τις πράξεις βεβαίωσης παραβιάσεών τους (Α.Π. 14504/30.9.2015, Α.Π. 14505/30.9.2015, Α.Π. 4152/18.05.2018, Α.Π. 641/30.01.2019) έχουν κρούσει τον κώδων α του κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για σωρεία κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αναμένουν δίκη τον Ιούνιο του 2020".

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν "χωρίς να συνειδητοποιούν ότι συνάπτουν συμβάσεις και εκδίδουν αδειοδοτήσεις με όρους που καταδικάζουν μια ολόκληρη περιοχή της Χαλκιδικής σε μεταλλευτική αποικιοκρατία και ερημοποίηση", όπως και μεταλλευτικές εταιρείες με διαφορετικά ονόματα έρχονται και φεύγουν.

"Για δεκαετίες 'η εταιρεία' ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης που καθορίζει τις τύχες του τόπου. Έτσι αντιλαμβάνεται την περιβόητη 'κοινωνική εταιρική ευθύνη'. Όσο προσπαθεί να γίνει 'εταίρος' εκβιάζοντας πολιτικές και δικαστικές χάρες, αγοράζοντας δημοσιογράφους, συλλόγους και βραβεία οικολογικής συνείδησης, τόσο θα γεννά κοινωνικά κινήματα που δεν θα συναινούν στην αγοραία λογική της. Ο ρους της Ιστορίας δεν αλλάζει όσος καιρός κι αν χρειαστεί για να απαλλαγεί ο τόπος μας απ' την αποικιοκρατικής λογικής κυριαρχία που επιχειρεί να εδραιώσει στη ζωή του τόπου μας" καταλήγει το Συντονιστικό...

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις