Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανατρέπεται το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός

Παγιδευμένοι... στη διαπραγμάτευση υπ. Περιβάλλοντος και Eldorado Gold

Πρώτη φορά δημοσίως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδέχεται πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ελληνικός Χρυσός, που σημαίνει ότι ανατρέπεται το επενδυτικό σχέδιο, εγκεκριμένο το 2006, και παραβιάζεται θεμελιώδης όρος της σύμβασης μεταβίβασης του 2004 για καθετοποιημένη παραγωγή καθαρών μετάλλων επ' ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.

Το νέο σχέδιο έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΝ από τον περασμένο Νοέμβριο και αυτό έχει αναθέσει την αξιολόγησή του σε οικονομικούς συμβούλους, την Grant Thornton. Η εν λόγω εταιρεία θα αξιολογήσει και την έκθεση του οίκου Hatch που συνοδεύει το νέο επενδυτικό σχέδιο, αλλά και να καταθέσει συγκριτική αξιολόγηση του νέου σχεδίου με το ισχύον.

Παράλληλα φημολογείται ότι η μητρική Eldorado Gold βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ενώ ουδέποτε απέδειξε την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου πυρομεταλλουργίας για την οποία αδειοδοτήθηκε το 2011.

Χθες, λοιπόν ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής Στ. Βαλλιάνο και με τα προεδρεία των τριών σωματείων εργαζομένων στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Κατά την ανακοίνωση:

"Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι είναι υπέρ της επένδυσης, υπό τον όρο φυσικά της τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας. Γι’ αυτό, άλλωστε, το υπουργείο προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη θετική για την Ελληνικός Χρυσός ρύθμιση αδειοδοτήσεων που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών".

Και ενώ οι συμβατικές δεσμεύσεις της εταιρείας είναι αυτές που αποτυπώνονται στη σύμβαση του 2004, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι ο υπουργός έχει ζητήσει από την εταιρεία "τρεις βασικές δεσμεύσεις:

* Πρώτον, σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.

* Δεύτερον, εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

* Τρίτον, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη".

Το εξωφρενικό βέβαια είναι ότι η υποχρέωση της Ελληνικός Χρυσός να τηρεί τους περιβαλλοντικούς κανόνες, όπως σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία και σε κάθε κυρίαρχο κράτος, εδώ επιχειρείται να εμφανιστεί ως "βασική δέσμευση" που απαιτεί... το ΥΠΕΝ...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο