Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Greenpeace: Eταιρείες και κυβέρνηση δεν προωθούν τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Όχι στη διαιώνιση της σπατάλης, ναι στην επανάχρηση

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Greenpeace έναντι των λύσεων που προωθούν ο κλάδος της πλαστικής συσκευασίας και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων ως απάντηση στην κρίση της πλαστικής ρύπανσης. Σε έκθεσή της με τίτλο “Πετώντας το μέλλον στα σκουπίδια”, προειδοποιεί για “ψευδολύσεις”, όπως η αντικατάσταση του πλαστικού από χαρτί ή από “βιοπλαστικό”, η μηχανική και η χημική ανακύκλωση που δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πραγματικά κυκλική οικονομία, ενώ την ίδια ώρα αποσπούν την προσοχή από επωφελή συστήματα που δίνουν έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση.

Κατά την έκθεση, παρά τις ολοένα και περισσότερες επιστημονικές αναφορές για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις του πλαστικού στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων, όπως η Nestlé, η Unilever, η PepsiCο και η Procter & Gamble, αλλά και συνολικά ο κλάδος πλαστικού, υποστηρίζουν ότι η ρύπανση από πλαστικά θα αντιμετωπιστεί με εναλλακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

Η έκθεση, που δημοσιοποίησε χθες το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης, υπογραμμίζει ότι "πρωτίστως χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των συσκευασιών μιας χρήσης που πωλούνται και να γίνουν επενδύσεις σε λύσεις που εστιάζουν στην επαναχρησιμοποίηση και σε συστήματα που δεν εξαρτώνται από αναλώσιμα".

Η Greenpeace παρατηρεί ακόμη ότι οι προτάσεις για “συσκευασίες από χαρτί ή βιοπλαστικό που θα σέβονται το περιβάλλον”, για “100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες”, για “αποικοδομήσιμες συσκευασίες”, για χημική ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση, κυριαρχούν και στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Την ώρα που η κοινωνία έχει αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και αναζητεί ριζικές αλλαγές που θα το αντιμετωπίσουν ουσιαστικά, η Greenpeace καλεί τις εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων, τον κλάδο του πλαστικού και την ελληνική πολιτεία να μην υιοθετήσουν ημίμετρα που διαιωνίζουν τη σπατάλη, αλλά να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα την επένδυση σε συστήματα διάθεσης προϊόντων με επιλογές επαναχρησιμοποίησης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο