Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος: Προσχηματικός ο διάλογος για τις προστατευόμενες περιοχές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ούτε καν απάντησε στο αίτημα για παράταση της διαβούλευσης, που λήγει σήμερα, για το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τους 36 φορείς διαχείρισης

Αγνόησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αίτημα που είχε διατυπωθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, και όχι μόνο, να δοθεί παράταση στη διαβούλευση, που λήγει σήμερα, του νομοσχεδίου υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» (αναρτήθηκε στις 4 Μαρτίου).

Με αυτό διαλύεται το σημερινό συμμετοχικό σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών με την κατάργηση των 36 φορέων διαχείρισης και γίνεται επιδρομή ακόμη και σε περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης με ασύμβατες και επιβαρυντικές χρήσεις που ταιριάζουν μόνο στον αστικό χώρο, ενώ στην ουσία καταργεί και τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων.

Από τις 6 Μαρτίου δεκατρείς περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους στον υπουργό Κ. Χατζηδάκη είχαν υπογραμμίσει ότι ο χρόνος των 14 ημερολογιακών ημερών δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές του «εύλογου χρόνου» δημόσιας διαβούλευσης (σύμβαση Aarhus, σχετικές οδηγίες Ε.Ε.) και ζήτησαν άμεση τροποποίηση της προθεσμίας διαβούλευσης στις τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως τις 2 Απριλίου.

Μέχρι το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου δεν είχε δοθεί παράταση, πράγμα που, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών διαλόγου μεταξύ ενδιαφερόμενων μερών λόγω πανδημίας, ισοδυναμεί με αποκλεισμό πολλών σχολίων, όπως παρατηρούν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Καλλιστώ και η Ελληνική Εταιρία για την Προστασία της Φύσης στον κοινό τους σχολιασμό επί του αναρτημένου νομοσχεδίου.

Προειδοποιούν δε ότι: «Οι διατάξεις που περιέχονται στα άρθρα 1 έως 47 του σχεδίου νόμου παραβιάζουν το άρθρο 24 του συντάγματος, το γράμμα και το πνεύμα της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε., γενικές αρχές όπως η αρχή της πρόληψης και θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το άρθρο 37 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

Ακόμη καταγγέλλεται «η προσχηματικότητα της διαδικασίας διαβούλευσης, καθώς το ΥΠΕΝ δεν έκανε δεκτό το κοινό αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων για παράταση της διαδικασίας διαβούλευσης, παρά τις εξαιρετικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα -ελέω κορωνοϊού- και παρά το ότι, κατά την πρόσφατη διμηνιαία συνάντηση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον Φεβρουάριο 2020, υπήρξε διαβεβαίωση προς όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ήταν παρούσες ότι θα υπήρχε επαρκής χρόνος για τη διαβούλευση».

Ενδεικτικά, πάντως, το άρθρο 44 που επιτρέπει αντιεπιστημονικά πλήθος καταστροφικών χρήσεων στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας προκαλεί γενική κατακραυγή και δέχεται σφοδρή κριτική με την κατάθεση 146 σχολίων (έως χθες το απόγευμα).

Λ.ΣΤ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις