Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οργανωμένα κυκλώματα σε εθνικό πάρκο στην Αχαΐα

Καταγγελίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για εμπορικές δραστηριότητες εντός προστατευόμενης περιοχής στην παραλία Καλογριάς στην Αχαΐα, καθώς και για βιαιοπραγία κατά μελών της που βρίσκονταν επιτόπου. Ασκήθηκαν διώξεις

Τη σφοδρή αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας προκαλεί η επίθεση και ο τραυματισμός μέλους της στην παραλία της Καλογριάς (Ν. Αχαΐας), την ώρα που κατέγραφε παράνομη δραστηριότητα σε έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υγροτόπους της Ελλάδας (Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς) και καταγγέλλει «δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παρανομίας στην περιοχή», που αποκομίζουν κέρδη από την καταστροφή.

Η Οργάνωση θεωρεί επιβεβλημένη την παρέμβαση της Πολιτείας, ζητώντας τόσο από τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες (Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Αχαΐας) όσο και από τις κεντρικές (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος - ΣΥΓΑΠΕΖ) και στη συνέχεια και από την εισαγγελία να ενεργοποιηθούν και να πράξουν όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για κάθε μία από τις πολλές παραβιάσεις της σε μια τόσο σημαντική και ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή Ramsar.

Όπως περιγράφει με ανακοίνωσή της, τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου: "Δύο μέλη της Ορνιθολογικής βρίσκονταν στην παραλία της Καλογριάς του Νομού Αχαΐας για παρατήρηση πουλιών στη θέση όπου φωλιάζουν παρυδάτια πουλιά. Εκεί, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, είδαν με μεγάλη τους έκπληξη ένα μεγάλο τρακτέρ να ισοπεδώνει τις θίνες σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπεται καν η κίνηση μηχανοκίνητων μέσων. Ισοπέδωση για τη δημιουργία χώρου με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην αμμώδη παραλία, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οι προβλεπόμενες άδειες. Ξεκινώντας να καταγράφουν τη δραστηριότητα για να προχωρήσουν στην αυτονόητη καταγγελία, ένας από τους εργαζόμενους στις ομπρέλες τούς πλησίασε από άλλο σημείο ζητώντας τον λόγο επειδή 'τον κινηματογραφούσαν' και, πριν μιλήσουν, ο άγνωστος γρονθοκόπησε το μέλος μας Κυριάκο Γαλάνη, τραυματίζοντάς τον στο πρόσωπο, και εξαφανίστηκε».

Η αστυνομία όταν έφτασε οδήγησε στο τμήμα τον -κατά δήλωσή του- επιχειρηματία με τις ομπρέλες, προκειμένου να του ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη για παράνομη κατάληψη του χώρου της παραλίας, και τον χειριστή του τρακτέρ, αναφέρει η Ορνιθολογική, και το μέλος της κατέθεσε μήνυση για την επίθεση και για την καταστροφή της παραλιακής ζώνης από το τρακτέρ και κατόπιν πήγε στο Νοσοκομείο του Ρίου για ράμματα. Οι δύο προσαχθέντες", καταλήγει, "έχουν ιστορικό αδικημάτων εντός του Εθνικού Πάρκου».

Ο ένας έχει παραπεμφθεί δύο φορές για παράνομο κυνήγι εντός του Εθνικού Πάρκου, αλλά έχει αθωωθεί λόγω «έλλειψης αποδείξεων», παρά τις καταθέσεις αυτοπτών δασοφυλάκων . Ο χειριστής του τρακτέρ είναι ο υπόδικος λαθροθήρας με το τζετ σκι που είχε πυροβολήσει (!) εναντίον πολιτών, ανάμεσα στους οποίους μέλη της Ορνιθολογικής, όταν τον κατέγραφαν να κυνηγάει άγρια πουλιά στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις