Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκπτώσεις στη θεσμική προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

Η Επιτροπή Αγώνα εκφράζει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατασκευής υπόγειων κτηρίων στάθμευσης ή υπαίθριων στον πυρήνα του πάρκου, αλλά και στην κατασκευή νέου κτηρίου της ΕΥΠ

Δυσμενείς μεταβολές για την περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή εντοπίζει η Επιτροπή Αγώνα στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του «Σχεδίου Προστασίας Ορεινού  Όγκου Υμηττού» του ΥΠΕΝ συγκριτικά με το υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα του 2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισσίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011), το οποίο για την περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου παραμένει σε ισχύ.

Το προστατευτικό Διάταγμα ακυρώθηκε μερικώς από το ΣτΕ το 2017, ύστερα από προσφυγές των δήμων της... άλλης πλευράς του βουνού (Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης) με πρόσχημα ότι της θεσμοθέτησής του δεν προηγήθηκε στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση. Η διαβούλευση για το νέο σχέδιο ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε μετά ένα μήνα.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή επισημαίνει ότι με το νέο σχέδιο προτείνεται η μεταφορά από τη ζώνη Δ1 (πυρήνας του Πάρκου) στη ζώνη Δ2 (περιφερειακή ζώνη) του χώρου του κεντρικού κτηρίου ιππασίας, καθώς και δύο παράλληλων κτηρίων παλαιών στάβλων.

Έτσι επιχειρείται η εκ των υστέρων θεραπεία του θεσμικού προβλήματος που υπάρχει στον Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ. 134/Α/2019), με τον οποίο το κεντρικό κτήριο ιππασίας απέκτησε δυνατότητα να στεγάσει δημόσια υπηρεσία (Γενική Γραμματεία  Έρευνας και Τεχνολογίας), σε αντίθεση με τις διατάξεις του υφιστάμενου Π.Δ.

Ομοίως επιχειρείται η νομιμοποίηση της χρήσης διοίκησης για τα δύο κτήρια παλαιών στάβλων, στα οποία σήμερα στεγάζεται παρανόμως η διοίκηση της ΕΠΟ.

Επιπλέον προτείνεται η μεταφορά από τη ζώνη Δ1 (πυρήνας του Πάρκου) στη ζώνη Δ2 (περιφερειακή ζώνη) του κτηρίου του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον και σήμερα εγκαταλελειμμένου και χωρίς χρήση κτηρίου, ενώ απαλείφεται η ισχύουσα διάταξη σύμφωνα με την οποία «Το κτήριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον, στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, κατεδαφίζεται μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο...».

Η αντίθεση με το ΣτΕ

Η αλλαγή ζώνης και η πρόβλεψη για εργασίες «ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού» κτηρίου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ 1970/2012 για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών του Μπάντμιντον. Η απόφαση του ΣτΕ και οι θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, οι οποίες καθιστούν παράνομη την προωθούμενη διάταξη, αποσιωπούνται στη ΣΜΠΕ, παρατηρεί η Επιτροπή εκτιμώντας ότι «η υπόψη διάταξη έχει σκοπό τη μονιμοποίηση και την αλλαγή χρήσης του αυθαίρετου κτηρίου μέσω σειράς ενεργειών οι οποίες θα ακολουθήσουν».

Οι νέοι αυτοί θύλακοι εξαίρεσης εντός του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου, στην περιοχή δυτικά της Λεωφόρου Κατεχάκη, έρχονται να προστεθούν στις ήδη υφιστάμενες εξαιρέσεις των περιοχών των κτηρίων της ΕΡΤ, της ΕΥΠ και του υπουργείου Δικαιοσύνης διαμορφώνοντας έντονες ασυνέχειες στην έκταση και υπονομεύοντας την ενιαία λειτουργία του χώρου, υπογραμμίζει.

Η Επιτροπή εκφράζει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατασκευής υπόγειων κτηρίων στάθμευσης ή υπαίθριων στον πυρήνα του Πάρκου, αλλά και στην κατασκευή νέου κτηρίου της ΕΥΠ, ζητώντας η έκταση αυτή να παραμείνει στον πυρήνα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις