Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετος στην καύση των αποβλήτων και την ιδιωτικοποίηση των υποδομών διαχείρισης

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων - "Το νέο ΕΣΔΑ συνιστά τεχνολογικό και περιβαλλοντικό αναχρονισμό για την Ελλάδα" τόνισαν ο Σ. Φάμελλος και η Χ. Καφαντάρη

Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που προωθεί την καύση των αποβλήτων και την ιδιωτικοποίηση των υποδομών διαχείρισης εξέφρασαν οι Σ. Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Χ. Καφαντάρη, αναπληρώτρια τομεάρχης, σε τηλεδιάκεψη με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων την Τρίτη. Σ’ αυτή συμμετείχαν και μέλη του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, Greenpeace, Medasset και WWF Ελλάς.

Σύμπνοια με τις οργανώσεις

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν με τα κύρια σημεία των θέσεων των τεσσάρων οργανώσεων ΜΚΟ (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς) για την αξιολόγηση του νέου ΕΣΔΑ, τη fast track διαδικασία που ακολουθήθηκε με την εσπευσμένη έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή, καθώς και στην επιλογή τής κυβέρνησης να «κλείσει» τη δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο σε μια προσπάθεια περιορισμού της κατάθεσης των απόψεων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Σημείωσαν ότι η αντιδημοκρατική μεθόδευση αποσκοπούσε στην απόκρυψη της κεντρικής της επιλογής υπέρ ενός μοντέλου καύσης και ιδιωτικοποίησης ως μονόδρομου στη διαχείριση απορριμμάτων.

«Να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης»

Οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισαν ότι το νέο ΕΣΔΑ συνιστά στην πράξη τεχνολογικό και περιβαλλοντικό αναχρονισμό για την Ελλάδα, σε αντίθεση με τα λεγόμενα της κυβέρνησης Ν.Δ., δεδομένου ότι:

* Προωθεί την καύση απορριμμάτων σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή στρατηγική.

* Εκχωρεί όλα τα έργα απορριμμάτων σε ιδιώτες, χαρίζοντάς τους ευρωπαϊκές και δημόσιες χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα απώλεια περιουσίας των ΟΤΑ και υποθήκευση των δημοτικών τελών για δεκαετίες.

* Υποβαθμίζει τις μονάδες επεξεργασίας και κυκλικής οικονομίας, που θα παράγουν καύσιμα για τις ιδιωτικές μονάδες, αυξάνοντας το κόστος για τους πολίτες.

* Δεν εφαρμόζει τα κίνητρα ανακύκλωσης και τα αντικίνητρα ταφής τής τιμολογιακής πολιτικής που σχεδιάστηκε με βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική και τα κίνητρα για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων.

* Δεν περιλαμβάνει ουσιαστική στρατηγική για την ανακύκλωση, καθυστερεί την παράδοση εξοπλισμού στους δήμους και την εφαρμογή της χωριστής συλλογής των τεσσάρων ρευμάτων.

* Κωλυσιεργεί με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ήδη θεσμοθετημένη από το 2018, την οποία ανέστειλε ο Κ. Χατζηδάκης (Ν. 4685/2020) έως το τέλος του 2022.

* Υπονομεύει καθολικά την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση επενδύει στην «καύση των πάντων» για να «παράξει» κέρδη σε λίγους.

Αναφέρθηκαν ακόμη στην ανάγκη να ενταθεί ο δημόσιος διάλογος ώστε να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης που υποθηκεύει την ανάπτυξη, την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις