Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η καταστροφική επιλογή του 2003 για την επέκταση της Μάνδρας

Στο σχέδιο του ΓΠΣ φαίνονται με μοβ χρώμα δεξιά οι περιοχές που διέκοψαν το ρέμα

Του Νίκου Μπελαβίλα

Η επέκταση της πόλης της Μάνδρας πάνω στο ρέμα έγινε, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τη σύμφωνη γνώμη Νομαρχίας και Δήμου το 2003 και εγκρίθηκε την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και τον υπουργό Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη. Είναι η 36610 (2) Κοινή Υπουργική Απόφαση "Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μάνδρας (Ν. Αττικής) ΦΕΚ 1066Δ'/9.10.2003”. Με τη νέα επέκταση της πόλης με χρήσεις εμπορίου, βιομηχανίας κ.λπ. προς τα ανατολικά και νότια διεκόπη η ροή των νερών που έρχονται από το όρος Πατέρας. Εκεί ακριβώς ανταμώνουν τα ρέματα Κατσιμίδι και Σκυλόρεμα.

Στο σχέδιο του ΓΠΣ φαίνονται με μοβ χρώμα δεξιά οι περιοχές που διέκοψαν το ρέμα. Έχουν χαρακτηρισμό "Κέντρο Πόλης", δηλαδή το νέο Κέντρο Πόλης τοποθετήθηκε πάνω στην κοίτη. Πιο κάτω με μοβ χρώμα είναι οι περιοχές που το διακόπτουν ξανά και έχουν χαρακτηρισμό "Βιομηχανία". Δηλαδή, χαμηλότερα το ρέμα έκλεισε από τους τοίχους των εργοστασίων. Το σχέδιο πουθενά δεν σημειώνει, ως όφειλε, ρέμα, κοίτη, πράσινη πενηντάμετρη ζώνη, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αντίθετα, πάνω σχεδόν στην κοίτη τοποθετούνται οι νέες ασφάλτινες λεωφόροι.

Ο συνδυασμός αποδείχθηκε ότι ήταν εκρηκτικός. Η διάθεση για άμεση ένταξη νέων εκτάσεων στο real-estate παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων δεν επέτρεψε να ληφθούν μέτρα, δηλαδή να "σπαταληθεί" γη σε τέτοιο προνομιακό σημείο ώστε να αφεθεί η κοίτη ελεύθερη. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα ήταν "νόμιμα". Και οι άδειες, και η οικοδόμηση, και η οδοποιία, και βέβαια, και η καταστροφή.

Στην εικόνα το απόσπασμα του επίσημου ΓΠΣ του 2003 από το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Δείτε όλα τα σχόλια