Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον (Video)

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης σε χιλιάδες ακίνητα ενώ αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ενισχύοντας χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να λυθεί και η εκκρεμότητα με τους 17.000 δικαιούχους παλιότερων αντίστοιχων προγραμμάτων.

Οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων είναι τρεις: Αφορά την κύρια κατοικία, αν υπάρχουν αυθαιρεσίες πρέπει να έχουν νομιμοποιηθεί και το ακίνητο να είναι πάνω από την κατηγορία Δ (δηλαδή να εμφανίζει ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης).

Χθες ανακοινώθηκε ο οδηγός του προγράμματος με όλες τις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες και έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βεροιόπουλος στην ΕΡΤ.

Ο κ. Βεροιόπουλος εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν αίτηση στις 28.02.2018. Η απάντηση δίνεται άμεσα ηλεκτρονικά, αν κάποιος είναι δικαιούχος μόλις συμπληρωθεί η φόρμα. Ακολουθεί ηλεκτρονικός έλεγχος όλων των στοιχείων που ζητούνται και μετά γίνεται η αίτηση. Οι αιτήσεις πηγαίνουν στην επενδυτική επιτροπή του Ταμείου ώστε να γίνει η επιλογή, με βάση της σειράς τον αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει δοθεί.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα είναι 40.000 και αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα αρκεί να είναι κύρια κατοικία. Το πρόγραμμα είναι συνολικού ποσού 500 εκ. ευρώ. Τα χρήματα θα μοιραστούν ανά περιφέρεια και μόλις εξαντλείται το ποσό θα κλείνει το σύστημα.

Οι εργασίες που επιδοτούνται περιλαμβάνουν: αντικατάσταση κουφωμάτων (διπλά τζάμια), τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, παροχής ζεστού νερού, θερμομόνωση κ.α.

Να προστεθεί ότι απαιτείται μηχανικός που θα βγάλει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης όπου θα βεβαιώνεται ότι το σπίτι του είναι ενεργειακής απόδοσης Δ και πάνω. Το κόστος του πιστοποιητικού επιδοτείται από το πρόγραμμα.

Τέλος, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας www.ypeka.gr μέσω ειδικού Help Desk που θα τεθεί σε λειτουργία.

Κατ. Μπρέγιαννη

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια