Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

DW: Όλο και περισσότερες πλαστικές συσκευασίες

Η επιστήμη αλλά και η βιομηχανία απέχουν ακόμη πολύ από τον στόχο της ΕΕ να χρησιμοποιούνται μέχρι το 2030 μόνο ανακυκλώσιμα υλικά στις συσκευασίες προϊόντων

Πολιτική, βιομηχανία, εμπόριο, πολίτες: όλοι είναι θεωρητικά υπέρ λιγότερων συσκευασιών και λιγότερων σκουπιδιών. Και όμως στη Γερμανία παράγονται περισσότερες συσκευασίες από ποτέ. Γιατί;

Μπορεί οι δεσμεύσεις και οι προθέσεις για μείωση των απορριμμάτων να ακούγονται όλο και συχνότερα, οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι οι πλαστικές συσκευασίες δεν πρόκειται να μειωθούν στο εγγύς μέλλον. «Δεν νομίζω ότι μπορούν να αντικατασταθούν γρήγορα οι συνθετικές ύλες» επισημαίνει ο Σβεν Σένγκερλαουμπ από το Ινστιτούτο Τεχνικών Επεξεργασιών και Συσκευασιών Φράουνχοφερ και εξηγεί το λόγο: «Οι πλαστικές συσκευασίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα: είναι λεπτές, ελαφριές και έχουν ιδιότητες που εμποδίζουν το προϊόν να πάρει αέρα ή υγρασία». Το γυαλί ή το αλουμίνιο είναι πολύ πιο βαριά υλικά και χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν.

Η αύξηση της χρήσης των πλαστικών συσκευασιών δεν σχετίζεται μόνο με τις ανάγκες της βιομηχανίας αλλά και με την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν μόνοι τους και όχι σε ζευγάρια ή οικογένειες συνεπάγεται μεγαλύτερη προσφορά προϊόντων σε μικρότερες συσκευασίες. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει περισσότερη συσκευασία και λιγότερο περιεχόμενο.

«Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν όλο και περισσότερο τα λεγόμενα προϊόντα convenience τα οποία πρέπει επίσης να συσκευάζονται με πλαστική μεμβράνη, όπως για παράδειγμα καθαρισμένες μπανάνες ή λεμόνια», εξηγεί ο Ουλφ Κέλτερμπορν, διευθυντής της Βιομηχανικής Ένωσης Πλαστικών Συσκευασιών.

100.000 τόνοι περισσότερα σκουπίδια

Οι μελέτες επιβεβαιώνουν την αύξηση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών: το 2017 στη Γερμανία παρήχθησαν 4,4 εκ. τόνοι πλαστικών συσκευασιών, περίπου 100.000 τόνοι περισσότεροi απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των εταιρειών που παράγουν συσκευασίες υποστηρίζει ότι οι πλαστικές συσκευασίες αυξάνουν το χρόνο συντήρησης των τροφίμων και μειώνουν κατ' επέκταση τη σπατάλη. «Αγγούρια που δεν είναι συσκευασμένα σε νάιλον στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα» επισημαίνει ο Όλαφ Κέλτερμπορν.

Το πρόβλημα με αυτές τις συσκευασίες είναι ότι δύσκολα αποσυντίθενται. Μέχρι σήμερα ορειβάτες στο Τιρόλο βρίσκουν σκουριασμένες κονσέρβες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μια και δεν περνά φυσικά απορριμματοφόρο σε αυτά τα ύψη. Ο πλαστικός «τάπητας» από σκουπίδια που πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει λάβει στο μεταξύ διαστάσεις όσο η έκταση της Ευρώπης.

Ουτοπικός ο στόχος της ΕΕ;
Η ΕΕ θέλει να απαγορεύσει σταδιακά τη χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Την ίδια ώρα η ΕΕ ασκεί πιέσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έτσι για παράδειγμα θέλει να απαγορεύσει σταδιακά τη χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως είναι οι μπατονέτες ή τα καλαμάκια.

Ωστόσο η επιστήμη αλλά και η βιομηχανία απέχουν ακόμη πολύ από τον στόχο της ΕΕ να χρησιμοποιούνται μέχρι το 2030 μόνο ανακυκλώσιμα υλικά στις συσκευασίες προϊόντων.

Πηγή: DW - DPA

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο