Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιώργος Σταθάκης στο Athens Investment Forum: Κορυφαία μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ στον ενεργειακό σχεδιασμό την περίοδο 2020 - 2030

Ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, έναντι του παρελθόντος, δημιουργείται με βαθιές τομές, οι οποίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη χθεσινή ομιλία του κατά τις εργασίες του Athens Investment Forum 2018 με διοργανωτή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γ. Σταθάκης έφερε τον χωρικό σχεδιασμό λέγοντας:

«Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη υστέρηση στα θέματα αυτά. Η παρούσα κυβέρνηση έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία, όσες είχαν να γίνουν για πολλές δεκαετίες, και έκανε πράγματα που φάνταζαν αδύνατα. Αναρτημένους και κυρωμένους δασικούς χάρτες που, από το 1% όταν τους παραλάβαμε το 201,5 θα φθάσουν στο 90% μέχρι το τέλος του 2019.

Κατ' αρχάς ανάρτηση της γραμμής των αιγιαλών μέχρι το τέλος του 2018 ώστε η χώρα να αποκτήσει οριοθετημένους αιγιαλούς μέχρι το τέλος του 2019. Ύστερα από 25 χρόνια μάχης και δήθεν μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% και φιλοδοξούμε το 2020 να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση για το 90% της ελληνικής επικράτειας, ενώ έχουμε δημιουργήσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, έναν ενιαίο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία».

Όλα αυτά διαμορφώνουν, για πρώτη φορά, ένα πλαίσιο όπου η χωροταξία απλοποιείται, αποκτά ασφάλεια δικαίου, ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, πατάσσεται η διαφθορά, παρατήρησε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι το παραπάνω πλαίσιο "αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη των μεταρρυθμίσεων που έχουμε κάνει, ταυτόχρονα με την επίλυση του θέματος του Κτηματολογίου" χαρακτηρίζοντάς το μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι επενδύσεις στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού εκτιμώνται σε 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020 - 2030 και συνέχισε: «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έργα δικτύων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται (αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, Θεσσαλονίκη - Σκόπια, East Med, αναβάθμιση τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα που εγκαινιάζεται εντός μηνός, FSRU στην Αλεξανδρούπολη)».

Επίσης μίλησε για την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γείτονες χώρες, όσο και των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, εξηγώντας ότι "έχει ολοκληρωθεί η α' φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, κατακυρώθηκε η β', ενώ η γ' φάση θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2020. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης και η κατασκευή του έργου προχωράει, ενώ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης έχει λάβει, πλέον, ισχυρή υπόσταση. Έχουμε δύο αποφάσεις της ΡΑΕ και προχωράει, μέσω της Αριάδνης, η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου διασύνδεσης με χρονικό ορίζοντα το 2023" κατέληξε.

Δείτε όλα τα σχόλια