Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εννέα "παράθυρα" για την αναβίωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Aρχιτεκτονικός διαγωνισμός από την "Ανάπλαση Αθήνας" - Ν. Μπελαβίλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος: Ο διαγωνισμός σηματοδοτεί την επιστροφή στις μεγάλες αναπλάσεις της πόλης

Η προκήρυξη του πρώτου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβίωση του ιστορικού κέντρου της πόλης, από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου έως το Σύνταγμα και την Τεχνόπολη από την εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., είναι γεγονός από χθες.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι "η έκφραση ιδεών για την ανάπλαση - ανάδειξη του κέντρου της Αθήνας στην περιοχή που κυρίως ορίζεται από τις οδούς Σταδίου - Πειραιώς - Ερμού, όπως και την άμεση όμορη ενδοχώρα του", με διοργανώτρια αρχή τη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έτσι, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 10 Ιουνίου για παρεμβάσεις σε 9 ενότητες / παράθυρα. Δηλαδή:

1. Κεραμεικός - Τεχνόπολη - Ιερά Οδός.

2. Πειραιώς - Κουμουνδούρου - Ψυρρή.

3. Γεράνι - Πλατεία Θεάτρου - Αθηνάς.

4. Κοραή - Κλαυθμώνος - Καρύτση - Άγιοι Θεόδωροι.

5. Ερμού - Μητροπόλεως - Φιλελλήνων - Σύνταγμα.

6. Δημαρχείο - Αθηνάς.

7. Πλατεία Ομόνοιας.

8. Αγίου Κωνσταντίνου - Εθνικό Θέατρο.

9. Αθηνάς - Ερμού - Μοναστηράκι.

Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων περιλαμβάνονται η αξιοποίηση κενών κτηρίων, η διαμόρφωση δημόσιων χώρων, η ανάδειξη και η αξιοποίηση των διατηρητέων, η περιβαλλοντική αναβάθμιση (εκπλήρωση στόχων - δημιουργίας χώρων πρασίνου, αξιοποίηση των κλιματολογικών συνθηκών, υιοθέτηση μεθόδων ενταγμένων στην αρχιτεκτονική του τοπίου για την ενεργειακή διαχείριση του χώρου κ.λπ.), βιώσιμη αστική κινητικότητα κ.ο.κ.

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται σύνθετος ανοιχτός διαγωνισμός ιδεών ενός σταδίου και περιλαμβάνει πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη, μαζί με μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Για το δικαίωμα συμμετοχής κάθε διαγωνιζόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ή ομάδα διαγωνιζομένων οφείλει να εγγραφεί ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα που έχει συσταθεί για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό: www.athensanaplasis-competition.gr, έως και την 22.2.2019, ώρα 2 μ.μ., με αίτηση που αναφέρει τα στοιχεία του εκπροσώπου της ομάδας (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπίας και ηλεκτρονική διεύθυνση). Θεσπίζονται δε τρία βραβεία συνολικού χρηματικού ποσού 128.000 ευρώ (πρώτο 57.960 ευρώ, δεύτερο 42.504 ευρώ, τρίτο 28.336 ευρώ).

Πολεοδομικός ακτιβισμός

Η προκήρυξη του πρώτου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σηματοδοτεί την επιστροφή στις μεγάλες αναπλάσεις της Αθήνας επισημαίνει στην "Α" ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Ν. Μπελαβίλας. Και εξηγεί:

"Θέλουμε να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η καταργημένη από τα Μνημόνια Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και δημοτική, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας έργα που ήδη δρομολογεί.

Δεν θα παρέμβουμε σε κανένα από τα προγραμματισμένα και εν εξελίξει έργα (π.χ. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις - ΟΧΕ, Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης - ΣΟΑΠ, επεμβάσεις σε πλατείες). Αντιθέτως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μέσω νέων, 'φρέσκων' αρχιτεκτονικών ιδεών, ζώνες που θα 'απλώσουν' αυτές τις αναπλάσεις σε μεγαλύτερη ακτίνα της πόλης".

Ο Ν. Μπελαβίλας χαρακτηρίζει πολεοδομικό ακτιβισμό την επιλογή των εννέα "παραθύρων" στο ιστορικό κέντρο, που θα παρασύρει στη σωστή κατεύθυνση και τις όμορες περιοχές.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις