Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θεσμικά και "άριστα"...

Eurokinissi

Μερικά στοιχεία από τις πρώτες κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, καθώς και αποφάσεις της κυβέρνησης και πράξεις υπουργών της, αποκαλύπτουν και την πολιτική κουλτούρα τους.

Πρώτον, η αντιμετώπιση δύο διορισμών που σχετίζονται με θεσμικούς κανόνες και την "αριστεία" και μιας ρύθμισης για τους μετακλητούς του "επιτελικού κράτους", που επίσης σχετίζεται. Ο πρωθυπουργός, κήρυκας της αριστείας, διόρισε επικεφαλής της ΕΥΠ ένα στέλεχος σε εταιρεία σεκιούριτι ξεπερνώντας το τυπικό και ουσιαστικό τού αμφίβολου πτυχίου για τον διορισμό του. Ο Άδ. Γεωργιάδης διορίζει διευθυντή στο Πολιτικό του Γραφείο συνεργάτη του με απολυτήριο Λυκείου. Είναι "σαν να έχει 10 πτυχία" και "κρίνεται από την εμπιστοσύνη που του έχει ο υπουργός", δηλώνει απαντώντας σε επικρίσεις. Κάτι αντίστοιχο με τον διοικητή της ΕΥΠ, "του έχει εμπιστοσύνη ο πρωθυπουργός"... Σε ό,τι αφορά τους μετακλητούς, κανένας από τους λαύρους της "αριστείας" δεν ενοχλήθηκε με τη μείωση των προσόντων του, ώστε να μπορούν να διοριστούν και με απλό απολυτήριο Λυκείου. Και οι τρεις περιπτώσεις λαμβάνουν βραβείο τήρησης θεσμικών κανόνων και, φυσικά, "αριστείας"... Αν συνεπώς κάνεις για τη δουλειά στον υπουργό, στον πρωθυπουργό, στο "επιτελικό κράτος", είσαι "γάτος" που λέμε, ουδείς ασχολείται με πτυχία και φυσικά ούτε με την "αριστεία". Είναι για άλλους...

Δεύτερον. Οι τροπολογίες για τα εργασιακά δικαιώματα. Αποτελούσαν αιτήματα του ΣΕΒ και ψηφίστηκαν με απόλυτο σεβασμό στους θεσμικούς κανόνες... Την ύστατη ώρα και με τη χειρότερη παλαιοκομματική πρακτική. Εξίσου θεσμικά άψογα είναι ο έλεγχος της ΕΡΤ από το πρωθυπουργικό Γραφείο, όπως και η χθεσινή τοποθέτηση ως προέδρου της δημόσιας τηλεόρασης του διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη...

Τρίτον. Η αντιμετώπιση του "Γραφείου Πρωθυπουργού" στη Θεσσαλονίκη. Προεκλογικά η Ν.Δ. έκανε ολόκληρη εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το Γραφείο. "Άχρηστο" το ανέβαζαν, κέντρο "κομματικού ρουσφετιού" το κατέβαζαν. Τι έκαναν μετεκλογικά; Στις 11 Ιουλίου το κατάργησαν, στις 6 Αυγούστου το... επανίδρυσαν και τοποθέτησαν επικεφαλής τη Μ. Αντωνίου, πρώην βουλευτή της Ν.Δ., η οποία τώρα απέτυχε να εκλεγεί.

Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα. Για όλα τα προηγούμενα, φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον Κ. Μητσοτάκη και τους στενούς του συνεργάτες, όπως ο Άδ. Γεωργιάδης. Είναι η επιβράβευση της "αριστείας" και η προσήλωση στα θεσμικά. Ακριβώς όπως τα εννοεί και τα εφαρμόζει η Δεξιά. Είτε οι εκπρόσωποί της τελείωσαν το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είτε αυτό του... ΛΑΟΣ.

Ευώνυμος

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο