Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δυο σκακιστές, ο Τσε και ο Φιντέλ!

Το 4ο ταξίδι του Φεστιβάλ Σπούτνικ «Έφοδος στον Ουρανό» θα έχει ως συνεπιβάτες ανθρώπους που αγωνιούν για το περιβάλλον και θέλουν να βλέπουν κατάματα το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, που εμπλουτίζουν τους προβληματισμούς τους συμμετέχοντας σε θεματικές ομιλίες και συζητήσεις, που αναζητάνε την οπτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που διψάνε να δημιουργήσουν, που θέλουν να δουν θεατρικές παραστάσεις, που ψάχνουν την ποιοτική διασκέδαση, που λαχταράνε να ξεσκάσουν!

Το όμορφο ταξίδι του Φεστιβάλ Σπούτνικ (Άλσος Στρατού, Γουδή, 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου), θα έχει ως συνεπιβάτες παιδιά που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ποιοτικές εκδηλώσεις, να αθληθούν, να κεραστούν, να παίξουν.

Θα έχει, όπως κάθε χρόνο, συνεπιβάτες σκακιστές και σκακίστριες. Άτομα με αυστηρά κριτήρια επιλογής που δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις σκακιστικές δραστηριότητες του φεστιβάλ.

Κεντρικό θέμα το 2016 ήταν «Σκάκι και Ενέργεια», το 2017 δέσποζε το αφιέρωμα «Σκάκι στην εξορία και στις φυλακές» και το 2018 ο χώρος ομόρφυνε από την ενεργή παρουσία λιλιπούτειων σκακιστών.

Φέτος, ένα από τα εξέχοντα θέματα θα είναι «Το σκάκι στην Κούβα», με ιστορικές αναφορές, με στοιχεία για τον Καπαμπλάνκα και άλλους σπουδαίους Κουβανούς σκακιστές, με τη διάδοση και την ανάπτυξη του πνευματικού παιχνιδιού μετά το 1959, με την πορεία της Εθνικής Ομάδας στις Ολυμπιάδες και με σπουδαίες διοργανώσεις στην Αβάνα και σε άλλες πόλεις.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη σκακιστική υπόσταση των δύο μεγάλων επαναστατών του Φιντέλ Κάστρο και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Υπήρξαν και οι δύο καλοί παίκτες και έχουν χαρακτηριστεί ως παθιασμένοι με το σκάκι.

Ο Φιντέλ Κάστρο (1926-2016) έχει φωτογραφηθεί να αντιμετωπίζει τον Αμερικανό παγκόσμιο πρωταθλητή Φίσερ, να σχολιάζει παρτίδα με τον Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή Πετροσιάν, να παρακολουθεί σκακιστικούς αγώνες και να συμμετέχει στο γιγαντιαίο σιμουλτανέ του 2002 στην Αβάνα, όπου 550 ισχυροί παίκτες αντιμετώπισαν 11.000 ερασιτέχνες σκακιστές! Τα μέλη της Εθνικής Ελλάδας θυμούνται τον Κουβανό ηγέτη διαρκώς παρόντα το 1966, στην Ολυμπιάδα της Αβάνας, μιας από τις πιο άρτια οργανωμένες διαχρονικά.

Ο Τσε Γκεβάρα (1928-1967) έμαθε σκάκι πολύ μικρός και άρχισε να παίζει σε τοπικά τουρνουά. Το 1939 ταξίδεψε με τον πατέρα του στο Μπουένος Άιρες, όπου παρακολούθησαν τη Σκακιστική Ολυμπιάδα. Το 11χρονο παιδί μαγεύτηκε από την παρουσία του Κουβανού παγκόσμιου πρωταθλητή Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα (1888-1942). Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, το 1961, ως διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας και υπουργός Βιομηχανίας, πρωτοστατεί στην επανέναρξη των αγώνων εις μνήμην Καπαμπλάνκα που είχε διακόψει το 1952 ο Μπατίστα. Η σχέση του με το σκάκι αποτυπώνεται σε τίτλο της δημοφιλούς ιστοσελίδες ChessBase, πριν από τρία χρόνια: Ernesto Che(ss) Guevara!

kosmaskefalos@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις