Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Την αντικατάσταση των Πολάκη - Τζανακόπουλο ζητάει ο Τασούλας - Νόμιμη κρίνει την εξαίρεση

Eurokinissi

Δεν μπορεί να παρέμβει στην λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής, καθώς αυτή απολαμβάνει τα προνόμια των δικαστών, μεταξύ των οποίων και την ανεξαρτησία, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξηγώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το σκεπτικό της απαντητικής επιστολής του στον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, ο Κ. Τασούλας απέστειλε δεύτερη επιστολή στον Αλ. Τσίπρα ζητώντας του να αντικαταστήσει τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο, η προανακριτική επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της με δύο λιγότερα μέλη.

Ο Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής, αλλά σύνθεσή της, ζήτημα στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει λόγω της δικαστικής ανεξαρτησίας που απολαμβάνει η Επιτροπή. «Δεν είναι υπεκφυγή δική μου, αλλά συνταγματική επιταγή» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να απαντήσει με νομικά επιχειρήματα στις ενστάσεις του Αλ. Τσίπρα, ο Κ. Τασούλας παρατήρησε ότι για τα ζητήματα σύνθεσης της προανακριτικής επιτροπής δεν δύναται να αποφασίσει η υπερκείμενη δικαστική αρχή, άρα «μοιραία» η Επιτροπή αποφασίζει από μόνη της, με την αρχή της πλειοψηφίας.

«Πολυτιμότερος ο μάρτυρας από τον ανακριτικό υπάλληλο»

Ο Κ. Τασούλας σχολίασε ακόμα ότι στην δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος για την διαδικασία από τον ανακριτικό υπάλληλο, γι’ αυτό και δεν αντικαθίσταται.

Σε ερώτηση για το πώς θα εκλάβει μία πιθανή άρνηση του Αλ. Τσίπρα να αντικαταστήσει τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο, ο Κ. Τασούλας σημείωσε ότι «θα το εκλάβω ως πείσμα».

Λόγω του ζητήματος αντικατάστασης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, η προανακριτική επιτροπή δεν θα συνεδριάσει την Τρίτη όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά την Πέμπτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή Τασούλα σε Αλ. Τσίπρα: Δεν παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο