Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μετά το διάβημα διαμαρτυρίας από το Ιράν: Σήμερα το τηλεφώνημα Δένδια - Ζαρίφ για λήξη της... παρεξήγησης

Θύελλα από την γκάφα Μητσοτάκη που δήλωσε ότι... κατανοεί τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ή έστω το περιβάλλον του- να κατάλαβε σχεδόν αμέσως την γκάφα (;) που διέπραξε όταν μιλώντας στο Atlantic Council εξέφρασε την... κατανόησή του για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ λέγοντας: «Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους».

Γι' αυτό, άλλωστε, το περιβάλλον του πρωθυπουργού προσπάθησε να εξαφανίσει την επίμαχη φράση από προσώπου γης. Ωστόσο, στην εποχή του Youtube δεν εξαφανίζεται τίποτε.

Έτσι, η αχρείαστη έκφραση κατανόησης του Μητσοτάκη -κανείς άλλος Ευρωπαίος πρωθυπουργός δεν έσπευσε να κάνει κάτι τέτοιο- έφτασε στα αυτιά της κυβέρνησης του Ιράν, η οποία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Σήμερα, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα τηλεφωνηθεί “με μεγάλη του χαρά”, όπως είπε, με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Ζαρίφ. Προσπαθώντας, προφανώς, να λύσει την... παρεξήγηση. Όλα τα είχε η ελληνική διπλωματία, η κόντρα με την Τεχεράνη τη μάρανε.

Ο Πάιατ και η (μη) πρωτοβουλία

Τουλάχιστον, καλά λόγια άκουσαν χθες η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ -που έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο να... κανακεύει Έλληνες πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με τον Πάιατ, λοιπόν, ο Μητσοτάκης “εκπέμπει αποτελεσματικότητα” και έδωσε στην αμερικανική πλευρά την αίσθηση πως είναι “κάποιος που μπορούμε να εμπιστευτούμε, κάποιος που μοιράζεται το όραμα των ΗΠΑ” όσον αφορά τόσο τη συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και την οικονομία.

Επί της ουσίας, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, ο Αμερικανός πρεσβευτής τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τις μονομερείς ενέργειες, αλλά “τον διάλογο για την επίλυση των διαφορών”. Με λίγα λόγια, εννόησε το “βρείτε τα” προσφέροντας στην Αθήνα μόνο τη διατύπωση ότι τα νησιά έχουν τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Όσο για το αν επίκειται ή όχι αμερικανική διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -μέχρι κι ο Δένδιας παραδέχτηκε ότι δεν είναι ενήμερος για κάτι τέτοιο- ο Πάιατ παρέμεινε "φλου", προσπαθώντας, ωστόσο, να μην γκρεμίσει το αφήγημα της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για την ύπαρξη ή όχι πρωτοβουλίας "ανόητη" και είπε ότι η Ουάσιγκτον θα είναι ενεργή και θα βοηθά την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους, όπως κάνει εδώ και καιρό.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

#erhetai_pizzaridis

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στον Πισσαρίδη και την ομάδα του το τεχνοκρατικό «ξέπλυμα» των επιδιώξεων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις