Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κατά των ελληνικών συμφερόντων οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

Ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι το ΕΛΚ και η Ν.Δ. θέλουν να εμποδίσουν την επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα επαναγοράς της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση - Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσο δεν γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα τόσο παραμένει δυσχερής η φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Την ακύρωση έκκλησης του Ευρωκοινοβουλίου για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ζητάει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσο δεν γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα τόσο παραμένει δυσχερής η φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη ψηφοφορία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2018, υπερψηφίστηκε τροπολογία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και παρά την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, που συνιστά προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση.

Την τροπολογία αυτή, που έχει ενσωματωθεί ως παράγραφος 38 στην πρόταση ψηφίσματος η οποία τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, επιδίωξε να ακυρώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Δ. Παπαδημούλης! Εκτεθειμένοι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

«Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι μετά από την ενέργεια της πολιτικής τους oμάδας, που βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα. Γνώριζαν την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας; Οφείλουν άμεσα να απαιτήσουν την απόσυρση της προκλητικής αυτής τροπολογίας», δήλωσε σχετικά ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι “το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκουν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει για ακόμα μια φορά το στυγνό, αντικοινωνικό του πρόσωπο”, και κατ’ ουσίαν ζητάει να ακυρωθεί η εξαιρετικά σημαντική τροπολογία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, για τα ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων της ΕΚΤ και στην ποσοτική χαλάρωση».

Γνώριζαν -και αν ναι, τι έκαναν και τι θα κάνουν- οι Ασημακοπούλου, Βόζενμπεργκ, Κεφαλογιάννης, Κυμπουρόπουλος, Κύρτσος, Μεϊμαράκης και Σπυράκη για την κατά των ελληνικών συμφερόντων κίνηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θέλει να εμποδίσει την επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα επαναγοράς της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση; Τι θα κάνουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης; αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο.

ΕΛΚ: Από το “εκφράζει” στο “σημειώνει”

Στην τροπολογία του ΕΛΚ η φράση ότι “το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός” αντικαθίσταται από το “σημειώνει” ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων”, ενώ δεν υπάρχει καθόλου η έκκληση προς την ΕΚΤ “να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”.

Επιβεβαίωση Κύρτσου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος έσπευσε να επιβεβαιώσει τα όσα καταγγέλλει ο Δημήτρης Παπαδημούλης καθώς τόνισε: "Διαμαρτύρεται ο Παπαδημούλης για ‘γαλάζια’ σιωπή στη μη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (έκθεση για το 2018). Άδικα φωνάζει. Αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει με Τσίπρα το 2018 για επενδυτική βαθμίδα των ομολόγων θα γίνει με Μητσοτάκη το 2020!".

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο