Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κυβέρνηση: Όμηρος του... ΛΑΟΣ στο προσφυγικό

"Αμυγδαλέζες" για τους πρόσφυγες ζητούν προβεβλημένα στελέχη - Το κύμα των διαμαρτυριών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου διογκώνεται λόγω της έλλειψης οδικού χάρτη για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Την κραυγαλέα έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού ανέδειξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επίταξε στη Λέσβο χώρο μεγάλης στρατιωτικής σημασίας!

Δυσαρέσκεια και αλληλοκαρφώματα προκαλούν στους κόλπους της Ν.Δ. οι ολιγωρίες και οι πανικόβλητοι αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Οι ξενοφοβικές ορέξεις έχουν ανοίξει δε στα ακραία... δωμάτια του “γαλάζιου” οικοδομήματος. Η τριανδρία της συνιστώσας του ΛΑΟΣ (Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης) χύνει ρατσιστικό δηλητήριο και αξιώνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα πρότυπα της “Αμυγδαλέζας” υπενθυμίζοντας -προς τους ενοίκους του Μαξίμου- τα... έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις αντιδράσεις των νησιωτών μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη των εκτάσεων όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι νέες προσφυγικές δομές. Το κύμα των διαμαρτυριών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου διογκώνεται λόγω της έλλειψης οδικού χάρτη για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Κλειστή δομή σε στρατιωτική περιοχή;

Την κραυγαλέα έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού ανέδειξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επίταξε στη Λέσβο χώρο μεγάλης στρατιωτικής σημασίας! Η Κοινότητα Μανταμάδου απέστειλε προχθές επιστολή, με σχετικό φωτογραφικό υλικό (προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, τους αρχηγούς του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ, της ΑΣΔΕΝ κ.λπ.), ενημερώνοντας ότι το “κλειστό κέντρο πρόκειται να γίνει σε χώρο στον οποίο υπάρχει υπόγειο διοικητήριο του στρατού εν καιρώ πολέμου”! Όπως σημειώνεται, “θα θέλαμε να σκεφτεί η ελληνική κυβέρνηση αν γνώριζε πόσο σημαντικής στρατιωτικής σημασίας ήταν ο χώρος που επίτασσε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν το γνώριζε και με βάση τα καινούργια στοιχεία που προσκομίζουμε θα προβεί σε άρση της απόφασής της»...

Η κυβέρνηση “βαπτίζει” τα νέα κέντρα “ελεγχόμενες κλειστές δομές” στρέφοντας το βλέμμα στην άρνηση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει περίκλειστα στρατόπεδα-φυλακές καθώς το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει την κράτηση ανθρώπων που έχουν αιτηθεί παροχή ασύλου. Διασαφηνίζεται δε ότι “βάσει εσωτερικού κανονισμού όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα”.

Ακροδεξιό πάρτι από τη "συνιστώσα ΛΑΟΣ"

Σε αυτό το φόντο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με αντιπροσφυγικές... περγαμηνές επιδόθηκαν σε πλειοδοσία απάνθρωπης ρητορικής κλείνοντας το (δεξί) μάτι στους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και τα “γαλάζια” αυτοδιοικητικά στελέχη που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού!

“Αν είναι να επιλέξουμε μεταξύ τού να πάρουμε χρήματα από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ή να καταστραφεί η Ελλάδα, προτιμώ να μην πάρουμε ούτε ένα ευρώ” ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης τασσόμενος υπέρ μιας “Αμυγδαλέζας ώστε να μην βγαίνει έξω ούτε κουνούπι”. Η αποστροφή δε του υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσε την ανοιχτή διαφωνία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, που είπε ότι “πιστεύω ότι αυτή είναι προσωπική άποψη του υπουργού Ανάπτυξης” επισημαίνοντας με νόημα ότι “τα κλειστά κέντρα πρέπει να είναι με τη μορφή που τα σχεδιάζει η κυβέρνηση”.

Σκυτάλη

Την ακροδεξιά σκυτάλη, από τον ομοτράπεζο του στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, παρέλαβε την επόμενη ημέρα ο Μάκης Βορίδης, που σημείωσε με γλυκό τρόπο ότι «εγώ προσωπικά θα προτιμούσα εντελώς κλειστά κέντρα». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε χωρίς δισταγμό καταφατικά και σε δημοσιογραφικό ερώτημα αναφορικά με το αν «οι Αμυγδαλέζες θα έλυναν το πρόβλημα», προλειαίνοντας το έδαφος για την παρέμβαση του άλλοτε στελέχους του ΛΑΟΣ Θάνου Πλεύρη. Ο (νυν) βουλευτής της Ν.Δ. κ. Πλεύρης επεσήμανε σε κυνικούς τόνους ότι “το κομμάτι της διαχείρισης έχει δύο πολιτικές. Η μία είναι σε μια ανθρωπιστική προσέγγιση και η δεύτερη είναι μια πολιτική αποτροπής. Εμείς επιλέγουμε τη δεύτερη» αδειάζοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό! Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Λιμενικού Σώματος είχε επισημάνει ότι “η αποστολή του Λιμενικού είναι να σώζει ζωές προσφύγων αλλά και να φυλάσσει τα ελληνικά σύνορα"...

Συν τοις άλλοις, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης -υποστηρικτής της διοργάνωσης ρατσιστικών “μπάρμπεκιου” έξω από προσφυγικές δομές- ισχυρίστηκε με τρομολαγνική διάθεση ότι “η επίταξη είναι αναγκαίο έκτακτο μέτρο για να διασφαλίσουμε την εθνική ασφάλεια"...Υπ’ αυτό το πρίσμα “γαλάζιοι” παράγοντες εκτιμούν πως “οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν μέρος της ρεβανσιστικής τακτικής του Αντ. Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού”...

Παρέλαβε ραβασάκι από τον ΣΕΒ

Τις επιταγές των βιομηχάνων ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση στα εργασιακά ζητήματα, όπως επιβεβαιώθηκε στην προχθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μία μόλις ημέρα αφότου ο ΣΕΒ συνέστησε “σύνεση” στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επισημάνει -απευθυνόμενος προς τον Αλ. Τσίπρα- ότι “τέτοια πλειοδοσία δεν πρόκειται να κάνουμε”! Αναλώθηκε δε σε φιλικές προτροπές προς τους εργοδότες “να προσέχουν τους εργαζόμενους” ή “να τους έχουν ικανοποιημένους” προβάλλοντας γενικόλογα την ανάγκη “των πολλών και καλών θέσεων εργασίας”.

Η... κυβερνητική φροντίδα ωστόσο προς τους εργαζόμενους δεν εξαντλείται σε κάποια "ψίχουλα". Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η δέσμευσή του “για αύξηση του ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει” συστήνοντας “υπομονή μέχρι το τέλος του Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό”.

Σημειώνεται ότι για το 2020 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,8% (μόλις 2% για το 2021), ενώ προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης τοποθετούσε τον πήχη της ανάπτυξης στο 4%. Παρακάμπτοντας δε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση στον κατώτατο μισθό 7,5% κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση “αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, να βοηθήσει για να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας”!

Τέλος, πολλές συζητήσεις προκάλεσε το γεγονός ότι -ο... πολέμιος του λαϊκισμού-, κ. Μητσοτάκης αν και δήλωσε ότι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, έσπευσε να αξιοποιήσει τον ισχυρισμό του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε σε “μεγάλα πλεονάσματα για να πάρει τα εργασιακά”!...

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις