Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι απορiες και οι υποχρεώσεις

Αύριο, Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να εγκαινιάσει τη νέα λειτουργία της πλατφόρμας iSYRIZA, το iAskandWatch.

Ο πρόεδρος του κόμματος πρόκειται να απαντήσει σε 20 ερωτήσεις που αναρτήθηκαν από χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας, εγκαινιάζοντας έτσι έναν νέο τρόπο απεύθυνσης σε ένα ακροατήριο που δεν είναι παραδοσιακά «κομματικό» μα είναι δεδηλωμένα κοντά στο κόμμα της Αριστεράς.

Μια περιήγηση στις εκατοντάδες ερωτήσεις που αναρτήθηκαν δίνει μια ευκρινή εικόνα των ζητημάτων που φαίνεται να απασχολούν το εν λόγω κοινό. Ένα αξιοσέβαστο ποσοστό των ερωτήσεων, της τάξης περίπου του 60%, αφορούσε μια ευρύτερη θεματική αναφορικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη διαφθορά και το δικαστικό σύστημα.

Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε αυτό το θεματικό σύνολο στην έγνοια του κόσμου να «τιμωρηθούν οι ένοχοι» και «να παταχθούν τα κανάλια της διαπλοκής».

Πρόκειται για ανησυχίες λογικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύστημα Μητσοτάκη, στο οποίο εμφιλοχωρει ολόκληρο το καθεστώς της οικονομικής και πολιτικής κάστας που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, προχωρά απρόσκοπτα στις ίδιες πρακτικές που έφεραν την πολιτική κατάπτωση και την οικονομική καταστροφή. Τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης μπορούν να παρομοιαστούν μόνο με μια προσπάθεια ταχύτατης ανακατάληψης και χρήσης της «κουτάλας».

Ωστόσο οι προβληματισμοί του κόσμου της Αριστεράς μοιάζουν να έχουν παραμείνει αναλλοίωτοι παρά την έλευση μιας κυβέρνησης στην οποία πρωταγωνίστησε ένα κόμμα που δομικά αποστρέφεται τη διαφθορά. Με απλά λόγια, φαίνεται ωσάν να πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να απέτυχε σε αυτά τα κορυφαίας σημασίας θεσμικά ζητήματα της δημοκρατίας.

Οι απόψεις για το αν απέτυχε σε αυτά τα πεδία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν προσπάθησε αρκετά ή ακόμα και αν επέτυχε μερικές νίκες, είναι δύσκολη και ευτυχώς το κείμενο του απολογισμού που συνέγραψαν οι Δραγασάκης, Δρίτσας και Μπαλτάς (και που συζητείται στην Κεντρική Επιτροπή) μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο στοχασμού και αναστοχασμού.

Η εμμονή πάντως της πλειοψηφίας του κόσμου να απασχολείται περισσότερο με θέματα προπαγάνδας και τιμωρίας παρά με τη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια ακόμα υποχρέωση: να εμβαθύνει η εσωκομματική συζήτηση, με αποκορύφωμα το συνέδριο του κόμματος για τη σύγχρονη Αριστερά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις