Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παπαδημούλης: Για να επανέλθουμε στη διακυβέρνηση, χρειάζονται σκληρή συλλογική προσπάθεια, συνοχή και εξωστρέφεια

«Χάσαμε καθαρά στις εκλογές, αλλά έχουμε τρία ισχυρά ατού: Το 32%, τον αδιαφιλονίκητο Τσίπρα και ισχυρή κοινωνική γείωση (εκλογική, όχι όμως και κομματική)», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης στην ομιλία του στην Κ.Ε

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε υπογράμμισε, είναι να επανέλθουμε με πρόγραμμα και σχέδιο, ισχυρότεροι και ωριμότεροι.

«Θανάσιμο κίνδυνο» χαρακτήρισε «την εσωστρέφεια και τον εσωκομματικό εμφύλιο, που απειλούν με αποτυχία το άνοιγμα που έχουμε σχεδιάσει συλλογικά».

Για τον απολογισμό, είπε ότι «αποτελεί καλή βάση το κείμενο, αν και μεγάλο. Καθυστέρησε, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το βασικό του πλεονέκτημα: Δεν αναλύει την πραγματικότητα υπό το πρίσμα τασικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Βοηθά στην πολιτική, ιδεολογική και προγραμματική ωρίμανση του κόμματος».

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι θεωρεί ολέθριο λάθος και πολιτική αυτοκτονία να γίνει ο απολογισμός αφορμή για προσωποποιημένες αντιπαραθέσεις, συντροφικά μαχαιρώματα και νέες αυταπάτες.

«Ας το ξεκαθαρίσουμε. Η ευθύνη για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι συλλογική. Πιο συγκεκριμένα, ο Τσακαλώτος κι ο Χουλιαράκης εφάρμοσαν την πολιτική Τσίπρα στα δημόσια οικονομικά και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ο Νίκος Παππάς υλοποίησε την πολιτική Τσίπρα για τα ΜΜΕ και προφανώς ο Νίκος Βούτσης, ως Πρόεδρος της Βουλής, λειτούργησε σε πλήρη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα μεγάλα θέματα. Το ίδιο και οι Ξανθός και Πολάκης στην υγεία. Την πολιτική Τσίπρα υλοποίησαν και έκαναν καλή δουλειά ως δίδυμο.

Γι’ αυτό και θεωρώ λανθασμένες και άδικες τις αιχμές του συντρόφου Πολάκη, εναντίον των Ν. Βούτση και Ευ. Τσακαλώτου. Μακριά από εμάς η λογική των αποδιοπομπαίων τράγων».

Για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανέλθει ξανά στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας, ο ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε «Για να ανακάμψουμε και να επανέλθουμε στη διακυβέρνηση, χρειάζονται σκληρή συλλογική προσπάθεια, ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος και η μέγιστη δυνατή συνοχή και εξωστρέφεια. Δυνατή, πειστική αντιπολίτευση, σύγχρονο προοδευτικό πρόγραμμα, ισχυρό, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα.

Προσωπικά στηρίζω 100% την ανάγκη ανοίγματος του κόμματος εδώ και χρόνια, από τότε που οι απόψεις μου ήταν μειοψηφικές. Γι’ αυτό και προειδοποιώ : Οι σκληρές ομαδοποιήσεις διχάζουν το κόμμα, υποσκάπτουν την εσωκομματική δημοκρατία, ακυρώνουν το κόμμα των μελών, τορπιλίζουν τον ουσιαστικό διάλογο, βλάπτουν καίρια και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης μας και γι’ αυτό δεν έχει ανάγκη από «Τσιπροφύλακες»».

Ο κ. Παπαδημούλης πρότεινε στην Κ.Ε:

1) Να εγκρίνει με ψηφοφορία τον απολογισμό ως βάση συζήτησης.

2) Να προτείνει με απόφασή της και ευρύτερη συναίνεση να υπάρξει μια προσθήκη στον τίτλο μας δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ, που να σηματοδοτεί το άνοιγμα που πραγματοποιούμε. Προσωπικά, προτείνω το «Προοδευτική Συμμαχία».

3) Να εγκριθεί από την Κεντρική μας Επιτροπή ο οδικός χάρτης με τα οργανωτικά μέτρα προς το Συνέδριο, που εισηγείται ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία.

4) Να θέσουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα το πρόγραμμα και να επιταχύνουμε τη σχετική διαδικασία.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μην μιλάτε. Χειροκροτήστε

Τις μέρες της πανδημίας τα κανάλια αναζητούν εναγωνίως Έλληνες γιατρούς που να εργάζονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και τους βγάζουν στα δελτία ειδήσεων για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο