Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ό,τι δεν αντιμετωπίζεται πατάσσεται!

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) αποτέλεσαν τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σαπουνόπερας δράσης με τίτλο «Νόμος και Τάξη επί Μητσοτάκη».

 Η ένταση που προκαλεί η κυβέρνηση είναι προφανώς ατελέσφορη, καθώς τα κρούσματα εγκληματικότητας κάθε άλλο παρά έχουν μειωθεί (ας προσέξουμε για παράδειγμα τι γίνεται με τις μαφιόζικες εκτελέσεις στη μέση του δρόμου ή με την έξαρση της μικροπαραβατικότητας). Γιατί επιμένει, όμως, η κυβέρνηση σ’ αυτή την τακτική;

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός δεν είναι ανίκανοι, ούτε προΐστανται άχρηστων επιχειρησιακών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ακολουθούν ωστόσο μια χειρουργική τακτική στο πεδίο της αστυνόμευσης και της ασφάλειας.

Το «κλειδί» βρίσκεται στον όρο «χώροι ανομίας» που εισήγαγε η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση, με την πλήρη υποστήριξη ισχυρών μέσων ενημέρωσης, στοχοποιεί συγκεκριμένους χώρους ως πεδία παραγωγής βίας και ανομίας. Έχοντας στρέψει εκεί το βλέμμα του πιο φοβικού και υστερικού κοινού, πραγματοποιεί επιχειρήσεις καταδρομικές που είναι καταδικασμένες να αποτυγχάνουν. Αυτή η αποτυχία δε ουσιαστικά επιτάσσει τη συνέχιση της ίδιας τακτικής. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιθυμεί την επαναλαμβανόμενη αποτυχία στα πανεπιστήμια, τα Εξάρχεια ή στους τόπους όπου υπάρχουν αντιστάσεις (Λέσβος, Χίος κ.λπ.) ώστε να συντηρείται ενεργό το κάθε μέτωπο στη «μάχη με την ανομία».

Παράλληλα, το φιλοθεάμων κοινό εισέρχεται μεθοδικά στον κοινωνικό αυτοματισμό με άλλοθι την πάταξη της «παραβατικότητας». Οι κυβερνώντες θέλουν να σκεφτεί ο κόσμος: «Αφού δεν μπορεί ολόκληρη η αστυνομία να αντιμετωπίσει το έγκλημα σε έναν χώρο, ας πατάξουμε ολόκληρο τον χώρο»! Και όπου «χώρος» βάλτε δημόσιο πανεπιστήμιο, γειτονιές-φιλέτο για real estate, φορείς μαζικής οργάνωσης. Και στο άμεσο μέλλον, με αφορμή διαφόρων ειδών κινητοποιήσεις, σειρά θα πάρουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Δεν πρόκειται για μια συζήτηση φιλολογικού περιεχομένου ή για συνωμοσιολογία. Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι σε επεξεργασία και σ’ αυτό αντικατοπτρίζεται η βαθιά αντικοινωνική μονομέρεια της Δεξιάς. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν λοιπόν σχέδιο και είναι πολύ αναλυτικό.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ψεύτης κ. Βρούτσης

Θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει κάποιος συνολικά τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει ώς τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέναντι στην τεράστια κοινωνική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Γιατί αυτό αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο